Slatka ovisnost: šećer na mozak utječe kao droga

Istraživanja pokazuju da je utjecaj šećera na organizam sličan utjecaju teških droga.

Šećer na naš organizam djeluje poput droge, barem to pokazuju rezultati istraživanja koje su nedavno proveli istraživači s Aarhus University u Danskoj.

Oni su dvanaest dana svinjama davali vodu zaslađenu šećerom te zatim ispitivali promjene u njihovom mozgu. Rezultati su pokazali da je došlo do značajnih promjena u razini dopamina i opoida u mozgu, sličnih promjenama koje izazivaju lijekovi koji uzrokuju ovisnost.

Jedan od istraživača je zaključio kako nema sumnje da šećer ostavlja brojne psihološke posljedice i da postoji više razloga zbog kojih on nije zdrav.

Utvrđeno je i da šećer utječe na procese u mozgu na sličan način na koji utječu i droge. Naime, već nakon prvog uzimanja zaslađene vode, primijećene su promjene u opoidnom sustavu u mozgu, koji utječe na osjećaj dobrobiti i zadovoljstva.

Tijekom ovog istraživanja, sedam minijaturnih svinja pilo je dvije litre zaslađene vode u periodu od dvanaest dana, a njihov je mozak ispitan prije samog početka istraživanja, nakon prvog dana i nakon zadnjeg dana.

Istraživač je također istaknuo da ukoliko do promjena u mozgu dolazi nakon samo dvanaest dana, da je očito da ovisnost o šećeru može uzrokovati ozbiljne probleme.

Inače, konzumacija šećera je povezana s depresijom i Parkinsonovom bolešću.

Ipak, kako bi dobili pouzdanije podatke, ovakva će istraživanja biti potrebno provesti i na ljudskoj populaciji.

Izvor: metro.co.uk

Fotografija: Pexels

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.