Slasticama po svijetu: tradicionalni španjolski uskršnji kolači

Kad nas je već korona virus zatvorio u kuće i do daljnjega odgodio sve naše planove za putovanja po svijetu, možemo barem putovati u mislima, pritom upoznavajući tradicionalne uskršnje slastice drugih naroda.

Mnoge od nas uskršnje vrijeme vraća u djetinjstvo i mirise brojnih slastica koje su naši roditelji, bake i djedovi spremali u ovo posebno doba godine. No, jeste li se ikad zapitali koje slastice u djetinjstvo vraćaju Španjolce?

Možda upravo među njima pronađete jednu kojom ćete ove godine iznenaditi svoje ukućane.

Torrijas de leche

Torrijas de Leche! Receta con vídeo 😉 Ver aquí: https://www.cocina-casera.com/torrijas-de-leche/

Objavljuje PostreandoSrijeda, 23. ožujka 2016.

Varijante pohanog kruha uskršnje je jelo prisutno u svim dijelovima Španjolske, ali se ipak najčešće pravi u Madridu gdje se jede u kućama, slastičarnama i restoranima. Kriška kruha se prvo natopi u mlijeku koje se prethodno kuhalo sa štapićima cimeta i šećerom, premaže jajom te potom prži u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Za postizanje savršenog okusa, pohani kruh se naposljetku posipa cimetom ili šećerom u prahu.

Mona de Pascua

Mona de Pascua (Easter Cake):http://hispanickitchen.com/mona-de-pascua-easter-cake

Objavljuje Hispanic KitchenPonedjeljak, 30. ožujka 2015.

Ovaj desert simbolizira završetak korizme, a najčešće se jede u autonomnim zajednicama Kataloniji, Valenciji, Murciji i Castilla – La Manchi. Ime dolazi od arapskog izraza munna što u prijevodu znači odredba o ustima, a odnosi se na dar koji su domoroci s područja sjeverne Afrike davali svojim gospodarima. U obliku je krune koja sadrži kuhana jaja, često obojena, a baza kolača se puni vrhnjem i čokoladom ili marmeladom. Tijesto je zahtjevno za izradu jer ga treba puno mijesiti, nakon čega ga je potrebno staviti da odstoji sat vremena. U Valenciji je najpopularnija verzija ovog deserta el panquemado koji se pravi u različitim životinjskim oblicima poput zmije, guštera ili majmuna te naposljetku prelijeva obojenim anisom.

Buñuelos

Buñuelos de viento. http://www.annarecetasfaciles.com/2015/11/postres-faciles-para-navidad.html

Objavljuje Anna recetas fácilesPonedjeljak, 21. studenoga 2016.

Od davnih se vremena nastojalo da uskršnja jela sadrže što više kalorija kako bi se lakše izdržao post. Nekoć znani kao voće iz tave, korizmeni buñuelosi podsjećaju na fritule, a od ostalih se razlikuju po tome što su aromatizirani bijelim vinom, citrusom i anisom u zrnu. Osim navedenog, osnovni sastojci uključuju mlijeko, maslac, šećer, pšenično brašno, jaja, ulje za prženje i sol po želji.

Pestiños

Una de las recetas típicas de Semana Santa, son los pestiños, hay diferentes maneras de prepararlos, aquí os dejamos la…

Objavljuje Palacios AlimentaciónSrijeda, 27. ožujka 2013.

Ovaj andaluzijski specijalitet se priprema kako u vrijeme uskršnjih, tako i u vrijeme božićnih praznika. Vjeruje se da dijeli podrijetlo s marokanskom chebakiom koja se konzumira za vrijeme ramazana zbog visoke energetske vrijednosti. Smjesa za pestiñose sastoji se od brašna, šećera, bijelog vina te naranče, cimeta i sezama koji im daju poseban okus.

Veličina i oblik se razlikuju od mjesta do mjesta, a popularni oblici pramca i leptir kravate se dobiju tako da se tijesto ovalnog oblika savija prema središtu.

Roscos

ROSCOS DE VIENTO. Un clásico cordobés que no te puedes perder.VER RECETA—> https://divinacocina.hola.com/roscos-de-viento/

Objavljuje Divina CocinaUtorak, 1. listopada 2019.

Posljednji specijalitet na našoj listi prijedloga španjolskih slastica koje ovog Uskrsa možete i sami napraviti u svojim domovima je jako jednostavan te također vuče arapsko podrijetlo kao što je to slučaj s velikim brojem andaluzijskih jela. Osnovni sastojci uključuju brašno, kvasac, jaja, ulje, mlijeko i šećer.Roscosi mogu trajati danima jer su jednako ukusni i kad se malo stvrdnu.

Fotografija: Lorena Grubišić

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.