S Pekarskim Glasnikom na najslađem sajmu: što smo vidjele u Riminiju

U organizaciji Pekarskog Glasnika i Samoborčeka otputovale smo na najveći sajam sladoledarstva i slastičarstva u Italiji i saznale sve novosti i trendove iz najslađe industrije.

Kada nas je Davorka Geršak, glavna urednica portala Pekarski Glasnik pozvala da im se pridružimo na putovanju u Rimini, u posjet SIGEP-u, najvećem talijanskom sajmu sladoledarstva i slastičarstva, ni trenutka nismo dvojilie o tomu kako je to poziv koji se ne odbija. Tako smo po prvi put posjetile sajam koji je ove godine doživio svoje četrdeset i prvo izdanje.

U brojnim paviljonima koji su se protezali na 129.000 metara kvadratnih svoju je ponudu predstavilo 1.250 izlagača iz 185 zemalja svijeta. Tako smo mi, kao i drugi posjetitelji sajma, tijekom posjeta imale priliku vidjeti, ali i iskušati najnovije kombinacije u svijetu sladoleda i čokolade, kao i slastičarstva, pekarstva i kave.

Sladoled s kokicama ili pak onaj sa šećernom vunom, vrlo ukusan sladoled od vine, nebrojni okusi čokolade i raznih kolača – sve to smo tijekom jednog dana imale priliku isprobati.

Tijekom šetnje među štandovima vidjele smo brojne prezentacije u kojima su vrhunski talijanski majstori slastičarstva sve zainteresirane poučavali svojim tajnama uspješne izrade i dekoracije slastica ili pak pripremi raznih vrsta kuha i peciva.

Uz to, imale smo priliku i vidjeti dio Svjetskog sladolednog kupa na kojemu se za laskavu titulu najboljeg sladoledara borilo 12 timova iz Meksika, Singapura, Malezije, Japana, Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske, Poljske, Argentine, Kolumbije i Mađarske, kao i natjecanja za najboljeg talijanskog slastičara.

Kalupi, dekoracije, strojevi i proizvodi izmjenjivale su se ispred naših očiju dok smo prelazile iz paviljona u paviljon, iz svijeta slastičarstva, u svijet pekarstva, iz sladolednog carstva u carstvo kave i čokolade.

Ovo trodnevno putovanje u organizaciji Pekarskog Glasnika i Samoborčeka omogućilo nam je da na trenutak zavirimo u svijet profesionalnog slastičarstva i sladoledarstva, čokolatijerstva i kave i da još jednom potvrdimo da iza jednog slatkog proizvoda stoji puno više od onoga što je mnogima vidljivo – sastojci, strojevi, znanje, tehnike i strpljenje – sve to i više od toga potrebno je da bismo svi mi uživali u slatkim okusima i mirisima raznih slastica.

Fotografije: Davorka Geršak, Kate Bošković i Mirjana Bošković Smrekar

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.