• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Reguliranje krvnog tlaka uz čokoladu: evo što je pokazalo istraživanje

Reguliranje krvnog tlaka uz čokoladu: evo što je pokazalo istraživanje

Slatkopedija 06 kol 2022 Novosti Komentari isključeni za Reguliranje krvnog tlaka uz čokoladu: evo što je pokazalo istraživanje

Još je jedna studija u nizu dokazala kako je čokolada izvrsni zaštitnik srca, odnosno da smanjuje krvni tlak te otpušta krvne žile.

Još jedna studija vezana za dobrobiti čokolade provedena je na Sveučilištu u Surreyu, a  ovaj put riječ je o studiji kojom je otkriveno kako su ljudi koji su uzimali dodatke kakaa imali niži krvi tlak te da su im krvne žile bile opuštenije, unutar tri sata od konzumacije. 

Za provođenje studije korištene su tablete s visokom koncentracijom flavanola, koliko ga otprilike sadrži 500 g tamne čokolade.

Autor ove studije, profesor Christian Heiss, rekao je: “Pozitivan utjecaj kakaovih flavanola na naš kardiovaskularni sustav je neopisiv. U studiji smo koristili vrlo veliku količinu flavanola, koliko obično čokolade ne sadrže, no neke tamne čokolade imaju značajne količine flavanola u svom sastavu.“ – prenosi thesun.co.uk.

Prosječan unos flavanola kod ljudi otprilike je tri puta manji od količine koja je potrebna da bi se osjetili njegovi učinci pa ne bi bilo loše kada bi se količina unosa malo povećala. 

“Prehrana 100 % čokoladom sigurno bi uzrokovala druge probleme, no flavanoli se nalaze i u drugim namirnicama poput borovnica i crnog vina” – rekao je profesor Heiss.

“Pozitivan utjecaj kakaovih flavanola na naš kardiovaskularni sustav je neopisiv.“

Christian Heiss

Ova je studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, a tijekom njenog provođenja 11 je ljudi naizmjence uzimalo ili tablete kakaa ili placebo.

Utvrđeno je kako je krvni tlak ispitanika bio niži u danima kada su uzimali tablete te da su njihove krvne žile bile sposobnije širiti se i skupljati se, nego u danima kada su pili placebo.

Profesor Heiss se osvrnuo na ove činjenice te rekao: “Sljedeći je korak testiranje tableta na pacijentima s problemima s krvnim tlakom i žilama da vidimo hoće li biti učinka. Još ne znamo možemo li ovim pripravkom zamijeniti tablete za regulaciju krvnog tlaka, no svakako ćemo pokušati. Lijekovi često ne djeluju na velik dio ljudi pa ako netko nema problema s vrlo visokim krvni tlakom, možda kod njih ovo može imati učinka.“ – zaključio je Heiss.

Izvor: thesun.co.uk

Fotografija: Pexels

čokolada istraživanje krvni tlak srce 2022-08-06
Tags čokolada istraživanje krvni tlak srce

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Torta iz daleka: za ženin rođendan zabunom naručio tortu iz gotovo 400 km udaljene slastičarnice

Sljedeći članak :

Za sočne biskvite: donosimo 5 savjeta za spas presušenih kolača

Povezani članci

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Noviteti u Panettone Cupu: evo što kandidate očekuje ove godine

Mirjana Bošković Smrekar 27 svi 2023
Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Ledena slastica koja vraća u djetinjstvo – Hubba Bubba sladoled

Mirjana Bošković Smrekar 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!