Raste proizvodnja sladoleda u Hrvatskoj

U sklopu obilježavanja Dana sladoleda, donosimo vam podatke o proizvodnji i prodaji omiljenih ljetnih slastica u Hrvatskoj.

Ljeto bez sladoleda je nezamislivo, a omiljena ljetna slastica ima i svoj dan koji se obilježava danas. Stoga smo odlučili saznati koliko smo sladoleda proizveli i prodali u Hrvatskoj prethodne godine.

Prema podacima koje smo dobili od Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Hrvatskoj je proizvedeno približno 350.000 hektolitara sladoleda. Prodano je nešto više od 200.000 hektolitara sladoleda u vrijednosti od više od 450.000 kuna.

Mjesečna proizvodnja sladoleda povećala se u 2019. u odnosu na 2018. pa je tako 2018. proizvedeno 20.435 tona sladoleda i ostalih jestivih ledenih proizvoda (uključujući šerbet i lizaljke, isključujući mješavine i sirovine za sladoled), dok je u 2019. mjesečna proizvodnja iznosila 21.666 tona. Iskazano u hektolitrima, ta je proizvodnja 2018. iznosila 347.009 hektolitara, dok je godinu kasnije iznosila 367.603 hektolitara.

Važno je na kraju napomenuti kako iz DZS-a navode kako se ovi podaci o mjesečno proizvodnji “odnose na Mjesečno istraživanje industrije (IND-1/KPS/M) u kojem se prikupljaju podaci za poduzeća i obrtnike (pravne osobe s 20 i više zaposlenih).  Podaci za ovo istraživanje prikupljaju se isključivo za izradu indeksa industrijske proizvodnje i stoga se podaci o količinama ovdje trebaju koristiti okvirno, jer se stvarne količine dobivaju u godišnjem istraživanju industrije IND-21/PRODCOM-a, te ih treba koristiti kao stvarne podatke o količinama industrijske proizvodnje, i uglavnom su različiti od podataka iz IND-1/KPS/M.”

Izvor: Državni zavod za statistiku

Fotografija: Unsplash

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.