Predstavljanje kuharice koja čuva stare recepte i običaje

U ovoj je kuharici objavljeno 170 recepata, od čega čak 80 slatkih, a uz recepte, mogu se naći i opisi raznih tradicijskih običaja.

Predstavljanje knjige pod nazivom „Ravnogorska kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine“, autorice Blažice Sveticki održat će se 3. studenog 2018. s početkom u 18 sati, u Domu kulture Ravna Gora, u sklopu 9. Festivala starina iz bakine škrinjice i Dana Općine i Župe Ravna Gora 2018.

Ova knjiga ne sadržava samo recepte već i pomalo zaboravljene tradicijske običaje pa tako započinje s običajima korizme i Uskrsa te receptima za jela koja se pripremaju za ovaj blagdan. Nakon toga opisani su proljetni radovi te recepti za jela koja su se za tu priliku spremala, zatim recepti za jesenska jela koja su se pripremala uz kopanje krumpira i druge jesenske radove te zimski radovi i Božić i odgovarajući recepti, dok su na samom kraju jela i običaji vezani za posebna događanja poput rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja, i sličnih obiteljskih proslava.

Poseban dio u knjizi zauzima i opis kako ravnogorska škola čuva tradiciju pripreme kruha, uz navedene recepte te predstavljanje ravnogorskih udruga u kulturi uz recepte za velika društva. Na samom se kraju nalaze recepti za slastice od plodova gorja i odabrani recepti autorice.

Format ove knjige je A4,  a na 280 stranica nalazi se ukupno 170 recepata, od čega ih je 80 za slastice. Naklada knjige iznosi 1000 primjeraka, a izdavač je Udruga „Plodovi gorja Gorskog kotara“.

Fotografije: Udruga “Plodovi gorja Gorskog kotara”

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.