• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slastičarstvo» Posao»„Koja vam je prihvatljiva cijena torte?“: poznata slastičarka otkrila veliki problem u slastičarstvu

„Koja vam je prihvatljiva cijena torte?“: poznata slastičarka otkrila veliki problem u slastičarstvu

Kate Bošković 12 srp 2022 Posao Komentari isključeni za „Koja vam je prihvatljiva cijena torte?“: poznata slastičarka otkrila veliki problem u slastičarstvu

Riječka slastičarka Lorena Mihelčić, koja je našim čitateljima poznata i kao autorica bloga Daj kolačić, u svojim je storyjima otkrila problem s kojim se suočavaju brojni slastičari.

Financijska kriza koja zadnjih mjeseci vlada zahvatila je gotove sve segmente društva, pa tako i slastičarstvo. Cijena svih namirnica koje se koriste u pripremi slastica, ali i cijene najma i energenata naglo su porasle pa su posljedično, i slastičari morali povećati cijene svojih proizvoda. No, činjenica da cijene torta i kolača rastu kod mnogi izazivaju negodovanje koje otvoreno iskazuju prilikom naručivanja istih.

O ovoj problematici s kojom se gotovo svakodnevno susreću brojni slastičari na svom Instagram profilu progovorila je riječka slastičarka Lorena Mihelčić, autorica bloga Daj kolačić i vlasnica istoimenog obrta za proizvodnju torti, koja je otkrila koje borbe slastičari svakodnevno vode kada je u pitanju naplata njihovog rada. Njezine storyje prenosimo u cijelosti.

„Imam pitanje oko vrlo bitne stvaru! Dakle, da riješimo vječnu dilemu i negodovanje, molim svih da odgovore. Slijedi…

Koja  vam je prihvatljiva cijena za tortu (npr. promjer 26 cm)?

Koja vam je prihvatljiva cijena za kolač?

Odgovore ću podijeliti javno. Želim potaknuti raspravu o trenutnoj tržišnoj situaciji koja nije nimalo blagonaklona niti draga. Ovo što ja i mnogi drugi ljudi radimo, uvelike ovisi o nabavnim cijenama sirovina. Dakle, činjenica je da su sve namirnice otišle gore. Počevši od banalnog ulja pa sve do pšeničnog brašna. Cijena čokolade je za 40 % narasla, a pritom ne mislim na surogate i zamjene za istu, već pravi proizvod od kakaovca. Logično je da, što kvalitetniji proizvod koristiš za izradu slastica, to će konačna cijena sukladno tome biti viša. Neprestano slušam zgražanja i uvrede (doslovno) na račun cjenika i vrijednosti „obične“ torte.

Ono što je vama „samo torta“ ili „obični kolač“, mene košta, osim vrhunskih sirovina, još nekoliko stvari:

  • moje vrijeme
  • moje znanje i talent
  • moj trud
  • cijenu energenata
  • cijenu najma radnog prostora
  • ratu kredita za uređaje

S obzirom da ne živim sama ili „na tuđoj grbači“, nego kući imam još dvoje djece koji također trebaju nešto i jesti, ići u vrtić koji nije besplatan, imati odjeću, platiti režije, a u konačnici natočiti preskupo gorivo u auto, molila bih da me poštedite kritika oko cijene mojih proizvoda. Uvijek će se naći netko jeftiniji i pristupačniji.

Svatko za svoj novac može odabrati što će i gdje će kupiti. Ja odbijam ići ispod razine za koju smatram da je ukusna, kvalitetna i dostojna slatkog stola ili bilo koje proslave. Odbijam raditi sa ušećerenim pripravcima, polugotovim proizvodima, prahovima itd. Ako netko naplati tortu za 20 osoba promjera 26 cm 180 kn, doista ne znam od čega je izrađena. Eventualno mi pada na pamet karton.

“Svatko za svoj novac može odabrati što će i gdje će kupiti. Ja odbijam ići ispod razine za koju smatram da je ukusna, kvalitetna i dostojna slatkog stola ili bilo koje proslave.”

LORENA MIHELČIĆ

Jer, sukladno današnjem stanju na tržištu, ja takvu tortu ispod 230 kn ne mogu napraviti. Logično je da ću je naplatiti barem 2x ne računajući režije i energente.

Ovo mi je posao, ne hobi. Posao koji hrani nekoliko ljudi i od kojeg pokušavamo živjeti, ne ljetovati na Bahamima. Dakle, samo egzistirati.

Slastice jesu luksuz, nisu osnovni prehrambeni artikl, nije ih nužno imati svakodnevno na stolu, nitko Vas ni ne tjera ni ne nagovara da ih kupite, no nemojte pritom podcjenjivati onog tko ih izrađuje niti žicati popuste i „znamo se“ fore. Ako se već „znamo“, onda ti podrži moj trud i daj 50 kn više za to što radim.

Znam da vjerojatno zvučim bezobrazno, ali uopće mi nije žao. Slobodno nek me otprate neistomišljenici. Nikada se neću uspoređivati sa kolegama iz branše, to nije kolegijalno niti pravedno. Ja svoj proizvod cijenim točno takvog kakav jest, jer znam što sam u njega stavila i znam koliko sam svog vremena i loših i teških dana unijela u taj „obični kolač“ i želim ga naplatiti po čisotj matematičkoj radnji dijeljenja i množenja.

Da zaključimo konačno ovaj monolog.

Svako jaje, svaki gram čokolade, svaki badem, lješnjak, pistacio imaju svoju cijenu. Uz moje znanje, vrijeme i trud svaki se od navedenih sastojaka pretvara u nešto što bi trebalo prijati nepcu i ukusni finalni proizvod. Svaki poduzetnik i obrtnik radi za dobit (plaću), dakle sve što moje dvije ruke naprave ima cijenu. Svaki dodatni macarons ili zlatni listić se dodatno naplaćuje jer nije pao s neba. Znači, ako netko želi zlatnu tortu, rado, al će ju platiti 5000 kn. Ja prva predlažem prihvatljivu opciju za potrošača, jer nije mi cilj „oderati“ i razbaštiniti nikoga, već ponuditi kvalitetnu suradnju.

Hvala na pažnji.“

Fotografija: Daj kolačić

2022-07-12

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Pronađen kancerogeni pesticid: s europskog se tržišta povlače sladoledi

Sljedeći članak :

Sladoled od vanilije poznatog proizvođača odlazi i s hrvatskih polica

Povezani članci

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Kakvo je stanje na burzi: donosimo pregled broja nezaposlenih slastičara po županijama

Mirjana Bošković Smrekar 24 svi 2023
SweetBox dekorativni posipi: izvrsno rješenje za stvaranje slastica koje osvajaju

SweetBox dekorativni posipi: izvrsno rješenje za stvaranje slastica koje osvajaju

Slatkopedija 17 svi 2023
Profesionalne slastičarke i hobistice otkrile koliko sati rada stoji iza jedne figure i/ili torte

Profesionalne slastičarke i hobistice otkrile koliko sati rada stoji iza jedne figure i/ili torte

Kate Bošković 14 ožu 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!