• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Pokrenuta inicijativa za očuvanje običaja branja šljiva i pečenja pekmeza

Pokrenuta inicijativa za očuvanje običaja branja šljiva i pečenja pekmeza

Mirjana Bošković Smrekar 06 lis 2018 Naše slastice Leave a comment

Ovom inicijativom želi se sačuvati običaj branja šljiva i pečenja pekmeza.

Lika je osim po krumpiru i siru škripavcu nadaleko poznata i po šljivi i ličkoj šljivovici.

U Ličkoj je kući u Nacionalnom parku Plitvička jezera, krajem rujna održano je branje šljiva te pečenje pekmeza od šljive, ali i degustacija domaćih štrudli punjenih nadjevom od šljiva, zatim knedli punjenih domaćim šljivama, palačinki s pekmezom od šljiva, buhtli s punjenjem od šljiva, pita sa šljivama te ličke šljivovice sa zaštićenim znakom regionalne kvalitete Lika Quality.

Branje šljiva i pečenje pekmeza odradili su voditelji službi i podružnica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera zajedno s Ravnateljem Ustanove.

Inicijativa „Sačuvajmo stari običaj branja šljiva i pečenja pekmeza“ pokrenuta je sa željom za očuvanjem starih običaj branja šljiva i pečenja pekmeza te planiranja njihove prezentacije svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Fotografije: Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera

lika naše slastice pečenje pekmeza pekmez plitvička jezera slatka baština stari običaji 2018-10-06
Tags lika naše slastice pečenje pekmeza pekmez plitvička jezera slatka baština stari običaji

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Kesten-pire

Sljedeći članak :

Čokoladna torta s narančom

Povezani članci

Srebrna obljetnica najslađe manifestacije: Slatka Istra i ove godine oživljava recepte istarskih nona

Srebrna obljetnica najslađe manifestacije: Slatka Istra i ove godine oživljava recepte istarskih nona

Slatkopedija 07 kol 2023
Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!