• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Pčelinji ubod koji ostavlja sladak okus u ustima: isprobajte recept za Bienenstich

Pčelinji ubod koji ostavlja sladak okus u ustima: isprobajte recept za Bienenstich

Slatkopedija 07 lis 2021 Recepti Komentari isključeni za Pčelinji ubod koji ostavlja sladak okus u ustima: isprobajte recept za Bienenstich

Marija Herjavić Jerkić nam danas donosi recept za tradicionalni njemački kolač neobičnog imena – pčelinji ubod.

Sastojci
(za lim za pečenje veličine pećnice)
Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • malo soli
  • 80 g šećera
  • korica limuna
  • 2 jaja
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 80 g omekšalog maslaca
Nadjev
  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 g badema u listićima
  • nekoliko žlica mlijeka
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • vanilija
  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 50 g kukuruznog škroba
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
Priprema
Tijesto

Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti dići dva puta.

Zatim tijesto razvaljati u željeni oblik na nekih 1,5 cm debljine. Pokriti i pustiti da se digne dok pripremamo nadjev.

Ja sam uzela kalup za torte od 28cm pa sam iskoristila 2/3 tijesta.

Upalite pećnicu da se grije.

Nadjev

U tavi ili posudi otopiti sve sastojke i kuhati na laganoj vatri dok se sve ne otopi, zgusne malo i postane glatko. To rasporediti preko tijesta, pažljivo da se ne spusti jer se u međuvremenu trebalo podići. Peći na 180°C 30-35 minuta. Pečeni kolač oprezno izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Krema

Dok se hladi, pripremiti kremu. Mlijeko i vaniliju staviti grijati, skoro do vrenja. Žumanjke, šećer i škrob umiksati pa u to polagano dodati procijeđeno mlijeko stalno miješajući. Sve zajedno vratiti na laganu vatru i stalno miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Preko kreme staviti prozirnu foliju da dodiruje kremu i ohladiti ju. U ohlađenu kremu dodati pjenasto izrađeni omekšali maslac sa šećerom u prahu.

Kolač prerezati po pola, po potrebi malo smočitii staviti između kremu od vanilije.

Napomena

Nakon sto sam ga umijesila, ipak sam odlučila raditi kao tortu, pa sam iskoristila 2/3 smjese. Pišem recept za punu količinu, koja je za kockasti kalup veličine pećnice. (i kreme i nadjeva sam koristila 2/3).

Svi sastojci za tijesto bi trebali biti sobne temperature ili topli.

Kako biste ubrzali postupak dizanja tijesta, pokrivenu zdjelu s tijestom možete ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50°C.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

dizano tijesto marija herjavić jerkić njemačke slastice recept dana slatka baština 2021-10-07
Tags dizano tijesto marija herjavić jerkić njemačke slastice recept dana slatka baština

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

„Najbrža trčeća torta na svijetu“: žena otrčala maraton odjevena u kostim torte

Sljedeći članak :

Zbog pesticida: s tržišta su povučene jabuke

Povezani članci

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Slatkopedija 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!