• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Paris Brest – kolač posvećen biciklističkoj utrci

Paris Brest – kolač posvećen biciklističkoj utrci

Ana Brkanlić 13 ruj 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Ovaj kolač od choux tijesta istisnutog u obliku kruga koje se nakon pečenja puni kremom od maslaca i praline kremom, prvi je put napravljen 1910. godine, a izradio ga je  Louis Durand iz gradića Maisons-Laffitte.

Novinar Pierre Giffard, urednik novina Le Petit Journal, osnovao je biciklističku utrku Paris – Brest – Paris 1891. godine, kao događaj o kojem će moći izvještavati u svojim novinama. Prvu utrku između Pariza i priobalnog grada Bresta, na zapadu pokrajine Bretanji, vozila su 206 biciklista. Pobijedio je Francuz Charles Terront odvozivši dionicu dugu 1200  kilometara za 71 sat. Utrka Paris – Brest – Paris danas je jedna od najstarijih biciklističkih utrka. Iako se profesionalna utrka prestala održavati 1951. godine, biciklisti amateri i danas svake četiri godine voze ovu dionicu.

Kada je 1910. godine Pierre Giffard naručio kolač koji će podsjećati na utrku, nije ni sanjao da će taj kolač, kao i njegova utrka, ući u povijest. Tvorac kolača Paris Brest je slastičar Louis Durand iz gradića Maisons-Laffitte u predgrađu Pariza. Durand je kreirao kolač koji svojim kružnim oblikom podsjeća na biciklistički kotač.

Paris Brest je kolač od choux tijesta istisnutog u oblik kruga koje se nakon pečenja puni kremom od maslaca i praline kremom načinjenom od mljevenih lješnjaka, badema i šećera. Tijesto se prije pečenja posipa listićima badema. Paris Brest tradicionalno se pripremao kao jedan veliki kolut koji se pri posluživanju reže na manje komade, dok je današnji smanjeni kolut mnogo praktičniji. Paris Brest odmah je zaludio Francuze i postao pravi klasik francuskog slastičarstva.

Fotografije: Kate Bošković 

[print_link]

biciklistička utrka biciklistički kotač choux tijesto francuska francuske slastice louis durand paris brest praline krema slatka baština svjetske slastice 2017-09-13
Tags biciklistička utrka biciklistički kotač choux tijesto francuska francuske slastice louis durand paris brest praline krema slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Ana Brkanlić
Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.
Prethodni članak :

Gelato Festival bira najbolji talijanski gelato

Sljedeći članak :

Galette s breskvama

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!