Pao mit o „škrtim Bračanima“: na otoku prikupili gotovo 500 kilograma kolača za potresom pogođena područja

Puno ljudi dobre volje, petsto kilograma kolača, četiri kombija, jedan otok i jedna želja – pružiti slatku utjehu onima kojima je to najpotrebnije.

Malo tko je mogao pomisliti da će s jednog otoka, u narodu poznatog po pričama o „škrtim Bračanima“ na potresom pogođena područja krenuti čak četiri kombija do vrha ispunjena najslađim paketima. Upravo to se dogodilo – Bračani su za sve ljude pogođene potresom i one kojim im već danima pomažu pripremili čak 500 kilograma kolača.

Kako nam kaže glavna organizatorica ove akcije prikupljanja kolača, Ana Schutt  „na trenutak nisam znala gdje sam, mislila sam da nećemo nikad sortirati i spakirati, sigurno 200 kilograma je trebalo sortirati tj. napraviti miks u male kutijice. Ostatak su već žene bile poslale pakirano.”

Cijelu akciju pratili su i kolege novinari s televizije i radija, a u pakiranje su, uz, žene i momke iz Milne te Anine kolegice koordinatorice cijele akcije, sudjelovali i vatrogasci: „Na svakom paketu je napisana poruka – ja sam na trenutke plakala.“ – emotivno nam prepričava Ana svoje dojmove o akciji koja je premašila sva očekivanja.

Osim kolača, mislili su oni i na prijeko potrebnu dozu vitamina pa su na područje Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta poslali i oko 200 kilograma limuna, a tu su, kako smo naveli i prošlom tekstu, i građevinski materijal, proizvodi za žene i sitnice za djecu.

Miris Dalmacije, dobra volja otočana i puno lijepih želja tako je jutros iz Brača trajektom stiglo u Split, odakle je krenulo na put do onih kojima će slatki paketi, nadamo se, barem na tren ublažiti tugu i vratiti osmijeh na lice.

Fotografije: Ana Schutt

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.