Orahnjača

Iako nisam ljubiteljica ni oraha ni grožđica, ovu slasticu punu oraha i grožđica naprosto obožavam.

Sastojci
Tijesto
  • 1 kocka svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica glatkog brašna)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 100 g svinjske masti
  • 500 g glatkog brašna
  • ruma (po želji)
  • korica limuna
  • korica naranče
  • 125 ml mlijeka
Nadjev
  • 375 g mljevenog oraha
  • 100 g meda
  • 100 g marmelade od marelice
  • 100 g šeećera
  • 100 g grožđica
  • korica limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 3 bjelanjaka
Priprema
Tijesto

Prvo pripremiti kvasac. Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Kocku svježeg kvasca razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera te prelijte malom količinom vrućeg mlijeka (tek toliko da pokrije kvasac). Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne.

U jednoj posudi promiješajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, zatim im dodajte mast, toplo mlijeko, pola količine brašna i dignuti kvasac te malo promiješajte.

Ovoj smjesi dodajte rum i koricu limuna i naranče te s preostalom polovicom brašna (po potrebi dodajte još malo brašna) umiješajte tijesto i ostavite na toplom mjestu oko 45 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev.

Nadjev

U zdjeli promiješajte šećer, mljevene orahe, med, marmeladu i grožđice koje ste prethodno nekoliko minuta držali u vreloj vodi, limun i vanilin šećer.

U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih, polaganoj miješajući, dodajte prethodno napravljenoj smjesi.

Slaganje

Nakon što je tijesto mirovalo, podijelite ga na dva dijela te svaki razvucite u pravokutnik i ravnomjerno nanesite nadjev te zarolajte u dvije role (krajeve utisnite tako da nadjev ne može izaći).

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Dobivene role preselite u odabrani lim za pečenje koji ste namastili maslacem i posuli brašnom te ih ostavite da miruju dok se pećnice ne ugrije.

Stavite ih peći u ugrijanu pećnicu oko 45 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Gotove orahnjače izvadite iz pećnice ostavite da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Čuvajte ih zamotane u aluminijsku foliju.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.