• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Orahnjača

Orahnjača

Kate Bošković 12 sij 2020 Recept tjedna Leave a comment

Iako nisam ljubiteljica ni oraha ni grožđica, ovu slasticu punu oraha i grožđica naprosto obožavam.

Sastojci
Tijesto
  • 1 kocka svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica glatkog brašna)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 100 g svinjske masti
  • 500 g glatkog brašna
  • ruma (po želji)
  • korica limuna
  • korica naranče
  • 125 ml mlijeka
Nadjev
  • 375 g mljevenog oraha
  • 100 g meda
  • 100 g marmelade od marelice
  • 100 g šeećera
  • 100 g grožđica
  • korica limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 3 bjelanjaka
Priprema
Tijesto

Prvo pripremiti kvasac. Na vatri gotovo do vrenja zagrijte malo mlijeka. Kocku svježeg kvasca razlomite u visoku šalicu ili lonac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera te prelijte malom količinom vrućeg mlijeka (tek toliko da pokrije kvasac). Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne.

U jednoj posudi promiješajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, zatim im dodajte mast, toplo mlijeko, pola količine brašna i dignuti kvasac te malo promiješajte.

Ovoj smjesi dodajte rum i koricu limuna i naranče te s preostalom polovicom brašna (po potrebi dodajte još malo brašna) umiješajte tijesto i ostavite na toplom mjestu oko 45 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev.

Nadjev

U zdjeli promiješajte šećer, mljevene orahe, med, marmeladu i grožđice koje ste prethodno nekoliko minuta držali u vreloj vodi, limun i vanilin šećer.

U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih, polaganoj miješajući, dodajte prethodno napravljenoj smjesi.

Slaganje

Nakon što je tijesto mirovalo, podijelite ga na dva dijela te svaki razvucite u pravokutnik i ravnomjerno nanesite nadjev te zarolajte u dvije role (krajeve utisnite tako da nadjev ne može izaći).

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Dobivene role preselite u odabrani lim za pečenje koji ste namastili maslacem i posuli brašnom te ih ostavite da miruju dok se pećnice ne ugrije.

Stavite ih peći u ugrijanu pećnicu oko 45 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Gotove orahnjače izvadite iz pećnice ostavite da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Čuvajte ih zamotane u aluminijsku foliju.

Fotografije: Kate Bošković

grožđice kate bošković naše slastice orah orahnjača recept tjedan slatka baština slatki recept tradicionalne slastice 2020-01-12
Tags grožđice kate bošković naše slastice orah orahnjača recept tjedan slatka baština slatki recept tradicionalne slastice

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Torta mađarica

Sljedeći članak :

Umjesto blaga, u slikovnici Andrijane Grgičević traži se – čokolada

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!