Početak studenog tradicionalno je rezerviran za najslađi opatijski festival – onaj posvećen čokoladi, a organizatori iz Turističke zajednice grada Opatija i ove su se godine potrudili osigurati pregršt sadržaja vezanih upravo za čokoladu.
Ostalo je još nešto više od 15 dana do početka devetnaestog izdanja Festivala čokolade u Opatiji, manifestacije koja se pozicionirala kao najslađe događanje u jesenskom dijelu godine.
Naime, drugi vikend studenog ove godine, od 7. do 9., tradicionalno je rezerviran za ovaj festival, u sklopu kojeg se održava i prodajni sajam koji će u centru Gervais ovaj put okupiti preko 35 craft čokolatijera, slastičara i proizvođača iz Hrvatske i regije (Austrija, Slovenija, Srbija), ali i ponuditi bogat popratni sadržaj. Ni ove godine neće izostati spajanje umjetnosti i čokolade pa nas u prizemlju centra Gervais očekuje čokoladna atrakcija u vidu čokoladne bečke torte „Opatija the Chocolate Town“ s dva poznata opatijska motiva – kipa Djevojke s galebom i šetališta Lungomare. Autorice ovih čokoladnih umjetnosti su dizajnerica čokolade Marina Prijatelj i akademska kiparica Georgette Yvette Ponte, a iste će biti predstavljene 9. studenog u 12:00 sati.

Program festivala koji se održava po cijelom gradu donosi i radionice za djecu i odrasle, edukativne masterclassove, tematske izložbe, degustacije, glazbene nastupe, čokoladne skulpture i atraktivne dekoracije.
Tako će posjetitelji festivala u centru Gervais moći prisustvovati bogatom programu radionica, među kojima za odrasle izdavajamo i sparivanje vina i čokolade, a svakako će biti zanimljivo i gostovanje Ugostiteljske škole Opatija. Uz to, u obližnjem Kulturnom domu Zora održat će se Čoko laboratorij by Martini Cioccolato, program koji uključuje brojne radionice za djecu i odrasle te masterclass izrade pralina. Program vas očekuje i u hotelu Bristol – naime, tamo ćete moći sudjelovati u Chocolate Fountain Partyju by Croatian Choco Concept & Lungomare Chocolates. Očekuju vas čak četiri čokoladne fontane koje će zasigurno oduševiti posjetitelje raznim okusima: tamne, mliječne, bijele i ruby čokolade uz koje će se nuditi razni slatki i slani zalogaji.

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer očekuje vas Tvornica čokolade Vilma s prezentacijom proizvodnje različitih vrsta pralina te degustacijom i kupnjom proizvoda, dok će Milenij Choco svijet otkriti pravu malu čokoladnu čaroliju, a zanimljive radionice na temu čokolade nude i hotel Keight, hotel Miramar, hotel Bellevue i hotel Imperial.
Ove godine vrijedi izdvojiti i gostovanje posebne izložbe „Od zrna do čokolade: putovanje kroz vrijeme“, putujuće izložbe Muzeja čokolade Zagreb koja vodi posjetitelje kroz povijest, kulturu i društveni značaj čokolade, čije je otvorenje zakazano za 6. studenog u 18 sati u Hrvatskom muzeju turizma, a ista će ostati otvorena do 25. siječnja 2026. godine. U studenom će se u Muzeju hrvatskog turizma održati i više radionica vezanih za čokoladu: 7. studenog očekuje vas demonstrativna radionica „Umijeće ručnog temperiranja čokolade i izrade pralina“, 15. studenog radionica za djecu „Mali gurmani“ i radionica za odrasle „Temperiranje čokolade kod kuće“.

Zahvaljujući programu koji, uz sve navedeno, uključuje i posebne čokoladne wellness tretmane u spa centrima, kao i prilagođene jelovnike opatijskih restorana i kavana, cijela Opatija – od hotela i restorana do kulturnih prostora – poprima obilježja prave čokoladne destinacije, a studeni se i ove godine pretvara u mjesec čokolade.
Festival čokolade donosi autentično iskustvo uživanja u ovoj slastici, što potvrđuje i više od 10.000 posjetitelja svake godine, čineći ga jednom od najposjećenijih opatijskih manifestacija.

Tri dana u kojima cijela Opatija miriše na čokoladu – doživljaj koji će razveseliti nepce, razigrati maštu i pobuditi osjetila. Ako postoji savršeno mjesto za ljubitelje čokolade – onda je to Opatija u studenom.
Detaljni program ove manifestacije očekuje vas na ovoj poveznici, a sve novosti možete pratiti na službenim stranicama organizatora, kao i na našim društvenim mrežama.
Vidimo se u Opatiji od 7. do 9. studenog.
Fotografije: Daniela Mikičić i Anton Unković



