Čokoladne skulpture, izložbe, ekskluzivna ponuda čokoladnih jela i pića, kreativne radionice i masterclassovi – sve to i puno više očekuje posjetitelje 18. Festivala čokolade u Opatiji – u nastavku donosimo detalje.
Novo, osamnaesto izdanje Festivala čokolade u Opatiji je pred vratima. U petak, 8. studenog najslađa kvarnerska priča otvara svoja vrata posjetiteljima koje ove godine očekuje iznimno bogat, raznolik i kvalitetan program.
Srce ovog opatijskog festivala i ove će godine biti centar Gervais gdje vas očekuje bogata ponuda oko 40 renomiranih craft proizvođača čokolade i OPG-ova, čije ćete proizvode moći kupiti, ali i od samih proizvođača naučiti više o procesu proizvodnje vrhunskih čokoladnih delicija. Među izlagačima ove godine, po prvi ćemo se put naći i mi s našim slikovnicama, memoryjem, slovaricom i drugim proizvodima.
Iz bogatog programa koji je Turistička zajednica grada Opatija pripremila, treba istaknuti poseban čokoladni spektakl. Naime, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije cijenjeni artisan čokolatijer Alexandre Druart, poznat po svojoj umjetničkoj genijalnosti i inovativnosti, izradit će repliku slavnog belgijskog Atomiuma, i to u potpunosti od čokolade! Tijekom trajanja Festivala skulptura poznate briselske znamenitosti bit će ponuđena na humanitarnoj aukciji te svečano predstavljena 10. studenog u 14 sati u centru Gervais, kada će biti proglašen i pobjednik aukcije. Alexandre Druart potječe iz poznate obitelji belgijskih čokolatijera pa stoga i ne čudi njegov profesionalan put u svijet čokolade. Svoje će, istovremeno profinjeno i dinamično, čokoladno remek djelo izraditi po prvi put i premijerno ga predstaviti opatijskoj publici.

No, svojim čokoladnim umjetničkim ostvarenjima neće osvajati samo strani umjetnici, već i poznata hrvatska čokolatijerka i dizajnerica čokolade Marina Prijatelj koja će na Festivalu čokolade predstaviti Angiolinu – opatijsku čokoladnu rapsodiju. Riječ je o slavnoj bečkoj „zaherici“ dizajniranoj u obliku cvjetnog partera ispred Ville Angioline, a ovim jedinstvenim čokoladnim ostvarenjem dimenzija 4 m2, koje prati ornamentirani čokoladni reljef od bijele i tamne čokolade, djelo akademske kiparice Georgette Yvette Ponte, koja će ga stilizirati tijekom atraktivnog nastupa 8. i 9. studenog, odat će se počast obljetnici 180 godina turizma u Opatiji. Torta i reljef, simboli svjetski poznatog opatijskog perivoja i nekadašnjeg ljetnikovca, a današnjeg doma Hrvatskog muzeja turizma, zajednički će tvoriti skladnu i jedinstvenu čokoladnu cjelinu. Torta će biti javno predstavljena u nedjelju 10. studenog u 12 sati, kada će biti dostupna za prodaju. U okviru događanja predstavit će se i novi gastro suvenir Opatije, torta Angiolina manjih dimenzija, također autorice Marine Prijatelj.
Tri dana čokoladne čarolije očekuje posjetitelje osamnaestog izdanja nadaleko poznatog opatijskog Festivala čokolade.
Oni koji žele steći dodatno znanje i okušati se u izradi i ukrašavanju čokoladnih tabli i pralina, a ujedno se i odlično zabaviti, mogu to učiniti 9. i 10. studenog u centru Gervais gdje će se održati radionice za odrasle i djecu RetrOpatija Chocolate Junior i RetrOpatija Chocolate Experience. Broj mjesta je ograničen, pa svi zainteresirani trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto pozivom na telefonski broj 051 271 310.
Raznorazna čokoladna iznenađenja krije i Umjetnički paviljon Juraj Šporer koji će od 8. do 24. studenog ugostiti „Tvornicu čokolade Vilma“. Poziv je to svima da zakorače u čarobni svijet najfinijih čokoladnih slastica poznatog rapskog proizvođača, upoznaju se s nastankom i razvojem brenda Vilma te sudjeluju u zanimljivim prezentacijama i degustacijama uz mogućnost kupnje proizvoda.

U programskom dijelu, ovogodišnjem Festivalu čokolade pridružuje se i Gradska knjižnica Opatija, koja će 9. studenog u Kulturnom domu Zora održati pričaonicu za djecu „Un chocolat, s’il vous plait/Jednu čokoladu, molim vas“, a od 7. do 30. studenog izložbu „Priča o čokoladi“.
U kavani Strauss posjetitelji će moći pogledati izložbu o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj pod nazivom „Opatijski san riječkog čokoladnog slona“.
Za potpuno prepuštanje čokoladnim užicima do kraja mjeseca pobrinut će se opatijski hotelijeri i ugostitelji, na čijim će se menijima čokolada pronaći u najmaštovitijim izdanjima kao i u jedinstvenoj, čokoladom nadahnutoj, wellness & spa ponudi.
Čokoladno blaženstvo gospodarit će Opatijom do kraja studenog , kao najslađi uvod „Najljepšem adventu uz more“.
Treba napomenuti i da nas dan prije početka ovog festivala očekuje zanimljivo predavanje „Čokolada i psihologija svakodnevice,“ u organizaciji Društva psihologa Primorsko-goranske županije, koje će poslužiti kao uvod u ovu čarobnu, čokoladnu priču.
Riječka psihologinja Senka Tomljanović Manestar, dobitnica Društvenog priznanja Marulić: Fiat Psychologia i promotorica psihologije kroz emisiju „Psihologija svakodnevice“, govorit će o tome čime je čokolada zaslužila svoj kultni status, koje su njezine dobrobiti te otkriti sve one manje poznate činjenice o ovoj mnogima omiljenoj namirnici. Predavanje je otvoreno za građanstvo, a održat će se 7. studenog u 18 sati u Villi Antonio.
Koja još iznenađenja sprema ovogodišnji Festival čokolade posjetitelji mogu doznati na web stranici https://www.visitopatija.com/festival-cokolade i na društvenim mrežama TZ grada Opatija, gdje će pravovremeno biti objavljene.
Fotografije: Anton Unković