Neizostavna Colomba – talijanski simbol proljeća i Uskrsa

Ova slastica po sastavu dosta nalikuje na božićnu talijansku slasticu panettone, no upravo zbog svog oblika ima značajnu simboliku vezanu uz Uskrs.

Colomba di Pasqua, u prijevodu uskrsna golubica, tradicionalna je talijanska uskrsna slastica, ujedno i simbol proljeća. Izrađuje se od brašna, jaja, šećera, maslaca te kvasca. Dobiveno tijesto peče se u kalupu u obliku golubice, a na kraju pečenja posipa se kristalnim šećerom i cjelovitim bademima. Poznato je kako je prva Colomba izrađena u Milanu.

Kao i kod mnogih slastica, i uz nastanak Colombe vezane su razne priče. Prva kaže kako je Colomba izrađena 1176., u znak pobjede Lombardijaca nad Svetim Rimskim Carstvom, kada su se na bojnom polju čudesno pojavile dvije golubice.

Druga pak kaže kako je ovu slasticu prvi put ispekla mlada djevojka, u VI. stoljeću, kako bi umirila kralja Albiona iz langobardskog plemena koji je proganjao stanovnike svog rodnog grada Pavije te od njih tražio danak. Međutim, toliko je volio colombu da je, čim ju je dobio, odlučio poštedjeti Paviju i njezine stanovnike.

Iako je ova slastica sama po sebi ukusna i može se konzumirati samostalno, jako se dobro sljubljuje s bobičastim voćem, šlagom i čokoladom, a uz nju izvrsno pristaje kava ili čaj, pa čak i desertno vino.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.