Naša suradnica Ana Raguž s bloga Tirkizna svoj je rođendan proslavila uz predivnu brownie tortu s bijelom čokoladom i malinama, čiji recept danas dijeli s nama.
Sastojci
Brownie biskvit
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 120 g brašna
- ½ praška za pecivo
- 30 g kakao praha
- 100 g tamne čokolade iscjeckane na male komadiće
- 130 g omekšalog maslaca
- 120 ml mlijeka
Krema od bijele čokolade
- 5 listova želatine
- 400 g bijele čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- sok jednog limuna
- 400 ml slatkog vrhnja (istučenog u čvrsti šlag)
I još
- 300- 500 g svježih malina
Priprema
Brownie biskvit
Miksajte jaja sa šećerima, dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao (sve kratko sjedinite), umutite potpuno omekšali maslac kojeg ste vilicom dodatno omekšali. Smiksajte kratko da se maslac poveže. Na kraju špatulom umiješajte isjeckanu čokoladu.
Kalup od 23 – 26 cm obložite papirom za pečenje. Stranice kalupa namažite maslacem. Ulijte smjesu u kalup, zagladite.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite cca. 35 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li pečeno (ako izađe suha, znači da je pečeno). Izvadite iz pećnice, ohladite oko 10 minuta i zalijte mlijekom. Pustite da se upotpunosti ohladi u kalupu.
Krema od bijele čokolade
U međuvremenu napravite kremu. U zdjelu hladne vode potopite listić po listić želatine. Bijelu čokoladu izlomite na kockice i prelijte s 150 ml vrelog slatkog vrhnja. Miješajte da se čokolada otopi, ako se nije u potpunosti otopila, rastopite je do kraja na pari.
Sok limuna zagrijte u manjem lončiću, maknite s vatre i dodajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte da se rastopi želatina. Dodajte malo po malo u otopljenu čokoladu, konstantno miješajući. Prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
U ohlađenu čokoladu, špatulom umiješajte čvrsti šlag koji ste napravili od 400 ml.
Slaganje
Brownie biskvit stavite na stalak za tortu ili na ukrasni tanjur. Obložite biskvit acetatnom folijom i obručem za tortu. Jedan red malina poredajte uz sami rub, a ostatak malina posložite po biskvitu. Ulijte kremu od bijele čokolade, poravnajte. Ohladite u hladnjaku preko noći.
Maknite obruč, foliju i tortu ukrasite po želji čokoladnom glazurom, malinama, borovnicama…
Fotografija: Tirkizna