Ovi su keksići izvrstan odabir za ljubitelje limuna, a spoj bademovih amaretta i ukusnog lemon curda čini ovu naizgled jednostavnu slasticu čiji recept donosi Josip Gavran s bloga Woodie Foodie praznikom za nepce.
Sastojci
Amaretti
- 4 bjelanjka sobne temperature
- 2 prstohvata soli
- 2 žličice ekstrakta badema
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g šećera
- 400 g bademovog brašna
- šećer u prahu
Lemon curd
- 2 limuna – sok i korica
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 jaja
Priprema
Amaretti
Mikserom istucite snijeg od bjelanjaka i soli. Smjesi potom dodajte potrebne ekstrakte pa ponovno sve sjedinite mikserom, ovoj put značajno kraće. Dodajte šećer i brašno pa smjesu lagano umijesite špatulom.
Kreirajte kuglice veličine oraha, dobro ih uvaljate u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje čije ste dno prekrili papirom za pečenje. Amaretti kekse lagano utisnite drvenom kuhačom pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, otprilike 25 minuta. Smjesa vam je dovoljna za dva lima za pečenje, odnosno 32 keksa.
Kada su gotovi, u sredini svakog keksa napravite udubinu drškom kuhače ili sličnim alatom, kako biste imali mjesta za lemon curd, koji ćete dodati tek kada se keksi u potpunosti ohlade.
Lemon curd
Curd od limuna pripremite barem nekoliko sati prije punjenja keksića kako bi se stigao ohladiti na sobnu temperaturu.
Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na paru, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje otprilike 10 minuta. Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu, nakon čega može u frižider. Prije konzumiranja promiješajte.
Kada su i keksići i curd dovoljno ohlađeni napunite rupice u keksićima curdom i poslužite ih.
Fotografija: Woodie Foodie