Keksi s višnjama i dvije vrste čokolade

Konačno se i sama redakcija Slatkopedije uključila u naš izazov #cokoladomprotivkorone pa ovaj vikend uživamo u mekanim keksićima s višnjama i dvije vrste čokolade.

Sastojci
  • 200 g maslaca
  • 140 g smeđeg šećera
  • cca 50 komada očišćenih višanja
  • 1 jaje
  • nekoliko kapi arome vanilije
  • 50 ml vrhnja za kuhanje
  • 400 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 80 g mliječne čokolade
  • 80 g bijele čokolade
Priprema

Maslac otopite na pari pa ga dodajte u posudu sa smeđim šećerom.

Dok se ta smjesa hladi, višnje iz staklenke ocijedite od soka, a zatim izrežite na polovice.

Kad se smjesa maslaca i šećera ohladila, izmiješajte ju mikserom pa dodajte jaje i ponovno pomiješajte mikserom. U to dodajte aromu vanilije te vrhnje za kuhanje i još jednom izmiješajte mikserom, a zatim dodajte višnje pa sve dobro izmiješajte žlicom. Nadalje ručno miješajući žlicom, dodajte malo po malo prosijanog glatkog brašna s praškom za pecivo i soli. Kada dobijete kompaktnu smjesu, podijelite je na dva dijela pa u jedan dio dodajte otopljenu mliječnu, a u drugu otopljenu bijelu čokoladu i dobro ručno izmiješajte.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom da se ugrije. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa uzimajte malo crne i malo bijele smjese te između dlanova oblikujte keksiće i slažite na lim, ostavljajući među njima dovoljan razmak.

Oblikovane kekse stavite peći između 12-16 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Gotove kekse izvadite, ostavite da se malo ohlade te ih servirajte.

Napomena

Mi smo vagali količinu bijele i tamne smjese te smo od svake uzimali po 7 g odnosno po 12 g (kad smo radili veće keksiće).

Ako vam se prilikom oblikovanja tijesto počne previše lijepiti za ruke, operite ruke pod mlazom hladne vode, osušite pa nastavite oblikovati. Također, tijesto možete na 10 – 20 minuta staviti u hladnjak da vam se manje lijepi za ruke.

Prilikom vađenja iz pećnice, keksi će vam biti mekani na dodir – to je u redu, stajanjem na zraku će se osušiti.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.