Iz Turske je u Hrvatsku i Italiju uvezeno voće koje sadrži iznimno genotoksičan i kancerogen mikotoksin.
U suhim smokvama koje su u Hrvatsku uvezene iz Turske otkrivene su visoke razine štetnih i kancerogenih mikotoksina.
Riječ je o okratoksinu iz skupine A, a utvrđen je udjel od čak 61,41 mikrogram po kilogramu, dok je dopuštena maksimalna razina 8 mikrograma.
Okratoksin A (OTA) je jedan od najčešćih vrsta mikotoksina koji se nalazi u hrani, a prema rezultatima istraživanja dokazano je da on može izravno oštetiti DNK te uzrokovati karcinom bubrega.
Za sada nije poznato je li ovo voće povučeno s polica hrvatskih trgovina zato preporučujemo poseban oprez prilikom kupovine suhih smokava.
Riječ je, dakle, o iznimno genotoksičnom i kancerogenom mitoksinu stoga konzumacija hrane u kojoj je on prisutan predstavlja iznimnu opasnost za zdravlje.
Suhe smokve su iz Turske preko Hrvatske distribuirane i na talijansko tržište.
Ovo je voće odmah povučeno iz prodaje u Italiji, a nije poznato kakva je situacija kod nas odnosno jesu li iste smokve kod nas i dalje u prodaji, stoga prilikom kupnje suhih smokava dobro rastvorite oči.
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Fotografija: Canva