• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Kaiserschmarrn – omiljena slastica Franje Josipa I.

Kaiserschmarrn – omiljena slastica Franje Josipa I.

Mirjana Bošković Smrekar 28 srp 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Ova tradicionalna austrijska slastica zapravo je nastala slučajno kada se zbog prevelike količine šećera omlet zalijepio za tavu pa ga je trebalo sastrugati čime se dobila  raspucana palačinka. Danas je ova slastica omiljena i u Hrvatskoj.

Kaiserschmarrn ili Kaiserschmarren je slastica koja je ime dobila po austrijskom caru (Kaiser) Franji Josipu 1. koji je osobito volio ove pahuljaste raspuknute palačinke. Pretpostavlja se da je nastao zahvaljujući spašavanju propalog raspuknutog omleta. Ovaj desert je popularan u Austriji, Južnoj Njemačkoj te mnogim dijelovima bivše Habsburške Monarhije; Mađarskoj, Sloveniji te sjevernoj Hrvatskoj.

Kaiserschmarrn je zapravo lagana, karamelizirana palačinka izrađena od brašna, jaja, šećera, soli i mlijeka pržena na maslacu. Može se pripremati na različite načine, ali u izvornom receptu u tijesto se dodaju samo grožđice. Palačinka se prilikom prženja s dvije vilice razdvaja na komade i posipa šećerom u prahu. Poslužuje se s vrućim umakom od jabuka ili šljive, ali se može poslužiti i s različitim kompotima. Tradicionalno ona se služi s kompotom od šljiva.

Fotografija: Pixabay

[print_link]

Austrija austrijske slastice franjo josip I. Kaiserschmarrn raspucana palačinka slatka baština svjetske slastice 2017-07-28
Tags Austrija austrijske slastice franjo josip I. Kaiserschmarrn raspucana palačinka slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Praline

Sljedeći članak :

Bespovratna sredstva za Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!