• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Kadaif – smotuljak prepun orijentalnih okusa

Kadaif – smotuljak prepun orijentalnih okusa

Ana Brkanlić 27 kol 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Ovaj kolač specifičan za bosansku kuhinju osmansko je naslijeđe, a danas je neizostavan dio ramazanskih svečanosti i popodnevnih kava.

Recept za kadaif, slatki specijalitet specifičan za orijentalnu kuhinju, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu, u naslijeđe su ostavili Osmanlije nakon više od 400 godina vladavine nad ovim krajem. Kadayif, originalno arapska slastica ime je dobila od arapske riječi kataif, što znači baršun. Osmanlije su ga donijele iz daleke Palestine, gdje ga nazivaju kanefah.

Kadaif, spravljen od rezanaca tijesta punjenih nadjevom od oraha, pečenih pa okupanih u slatkoj agdi, postao je sastavni dio bosanske kuhinje. Danas su ramazanske svečanosti bez njega nezamislive, a ispočetka su ga, zbog skupoće šećera, mogli priuštiti samo bogatiji.

Izrada tijesta kadaifa umjetnost je za sebe. Ekmečije (pekari) su kadaif nekada pravile od mlijeka, vode, jaja i kvalitetnog brašna. Žitku smjesu propuštali su kroz cjedila nalik na češalj. Tako dobivene strune polagali su na rotirajuću veliku bakrenu demirliju (veliku plitku posudu koja se stavlja na metalni stalak i služi kao niska trpeza), koja se odozdo zagrijavala. Tijesto se zatim kratko peče, kako bi se zadržao njegov strunasti oblik. Zbog zahtjevne pripreme, danas se tijesto uglavnom priprema tvornički pa domaćice mogu kupiti već gotovo tijesto.

Domaćice najčešće kadaif pripremaju u četvrtastom plehu. Između dva sloja tijesta za kadaif nalazi se nadjev od oraha, a kolač se reže na kocke. Grčki kadaif (ili grčki kataifi) češće ima oblik male rolade, a kao nadjev se mogu koristiti i drugi orašasti plodovi, poput pistacija. Kadaif se služi hladan, okupan agdom, uz popodnevnu tursku kavu.

Izvor: Dnevni avaz

Fotografije: Ana Brkanlić

[print_link]

agda arapska slastica bosanka kuhinja kadaif nadjev od oraha orijentalna kuhinja osmansko naslijeđe rezanci slatka baština svjetske slastice 2017-08-27
Tags agda arapska slastica bosanka kuhinja kadaif nadjev od oraha orijentalna kuhinja osmansko naslijeđe rezanci slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Ana Brkanlić
Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.
Prethodni članak :

Pita sa sirom i breskvama

Sljedeći članak :

Komad torte s vjenčanja Williama i Kate mogao bi doseći vrtoglavu cijenu

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!