Gasi se 160 radnih mjesta Meggleove mljekare u Osijeku

Prema najavama tvrtke Meggle o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj, do kraja godine bi bez radnog mjesta moglo ostati oko 160 zaposlenika ove kompanije.

Tvrtka Meggle Hrvatska objavila je kako će zbog restrukturiranja poslovanja u Hrvatskoj do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku čime će bez posla ostati oko 160 radnika zaposlenih u tom poduzeću. Prema najavama, Meggle će u Hrvatskoj od 1. siječnja 2021. poslovati prema novom modelu poslovanja pa će osim otkazivanja 160 ugovora o radu zaposlenicima te tvrtke doći i do raskida suradnje sa kooperantima i dobavljačima sirovina. No, navode kako će svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača. 

“Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”, naveli su iz Meggle Hrvatska u priopćenju, prenosi jutarnji.hr.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da će se uskoro sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija kako bi razgovarali o najavi tvrtke Meggle o njihovoj odluci.

“Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko”, istaknula je ministrica Vučković te poručila: “Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle.”

Iz Hrvatske poljoprivredne komore ovu su najavu ocijenili kao novi udar na domaću proizvodnju mlijeka, koja zadnjih desetak godina bilježi kontinuirani pad te su najavili kako će zatražiti hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede i nadležnim institucijama, kao i potencijalnim mljekarama koje bi mogle otkupiti Meggleove kooperante, a sve kako ne bi došlo do potpunog zaustavljanja proizvodnje.

“Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto” poručuju iz HPK. 

Na cijelu se situaciju osvrnuo i osječko-baranjski župan Ivan Anušić te rekao: „Iznenađen sam priopćenjem koje je medijima poslala Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj u kojem najavljuju zatvaranje proizvodnje u Osijeku čime će 160 radnika tvrtke Meggle Hrvatska ostati bez posla. Tvrtka Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske.“ – istaknuo je osječko-baranjski župan, navevši da je zatražio hitni sastanak s Upravom Megglea.

Izvor: jutarnji.hr

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.