Galette sa šljivama

Pećnica nam ovih dana nije najbolji prijatelj, ali zbog ove galette sa šljivama smo se s njom ponovno sprijateljili – blaga kiselost šljiva odlično se stopila sa slatkoćom same galette, a servirana mlaka uz kuglicu sladoleda od vanilije, pravi je izbor za ljetna popodneva.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 200 g maslaca
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • korica limuna
Nadjev
  • 100 g bijelog šećera
  • malo arome vanilije
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • po želji ruma
  • po želji sok limuna
I još
  • 600 g šljiva
  • sladoled od vanilije
Priprema
Prhko tijesto

U blenderu smiksajte hladni maslac narezan na komadiće i brašno dok ne dobijete smjesu nalik na pijesak. Zatim ovu smjesu prebacite u posudu i dodajte ostale sastojke te zamijesite tijesto.

Tijesto oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite 2-3 sata u hladnjaku ili pola sata u zamrzivaču.

Nadjev

U posudi pomiješajte sve sastojke. Po želji dodajte nekoliko kapi ruma i nekoliko kapi soka od limuna.

Slaganje

Šljive operite, odstranite im koštice te ih izrežite na tanke ploške.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Ohlađeno tijesto razvucite na papiru za pečenje te na sredinu nanesite veći dio nadjeva (malo ostavite za mazanje po rubovima).  Svakako pripazite da vam rubovi budu slobodni da ih možete preklopiti. Preko nadjeva poredajte narezane šljive.

Rubove preklopite pa kistom premažite s malo vode i ostatkom nadjeva. Papir za pečenje na kojem se nalazi galetta oprezno prebacite na veliki lim za pečenje. Galette pecite u zagrijanoj pećnici 25 – 30 minuta, dok rubovi ne počnu poprimati zlatnu boju.

Servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Napomena

Ukoliko zbog prevelikih vrućina ne budete mogli odmah preklopiti rubove tijesta, stavite lim za pečenje s pripremljenom galettom u hladnjak na još otprilike pola sata pa onda preklopite.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.