Sutra nam stiže Valentinovo, a naša suradnica Ana Srdoč s bloga Tirkizna osmislila je tortu kao stvorenu za taj dan – ima posla oko nje, ali stvarno se isplati.
Sastojci
Krema
- 250 g bijele čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 100 g kreme ili paste od pistacija
Coulis od malina
- 300 g smrznutih malina
- 30 g šećera
- 15 g gustina
Biskvit
- 5 jaja
- 90 g šećera
- 100 g maslaca sobne temperature
- 1 vanillin šećer
- 250 g bademovog brašna
- ½ praška za pecivo
Dekoracija
- 200 g Mascarpone sira
- 70 g kreme od pistacija
- svježe maline
- sjeckane pistacije
Priprema
Krema
Prvo pripremite kremu, po mogućnosti dan ranije.
Bijelu čokoladu rastopite na pari.
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko rastopljene čokolade. Promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte maslac sobne temperature. Na kraju umiješajte i kremu od pistacija. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 6 sati. Ako stavite u hladnjak, pazite da kremu izvadite sat vremena ranije da vam krema dobije pravu konzistenciju.
Coulis od malina
Maline i šećer stavite u manji lončić i zakuhajte uz stalno miješanje. Neka se maline raspadnu. Zatim dodajte škrob (gustin) i promiješajte. Kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.
Biskvit
U jednu zdjelu stavite bjelanjke i počnite miksati, čim se lagano zapjene dodajte 50 g šećera (odizmite od ukupne količine šećera). Miksajte 5 do 10 minuta.
U drugoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature, preostali šećer i vanilin šećer. Dodajte žumanjke. U smjesu umiješamo bademovo brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite i dodajte malo po malo špatulom snijeg od bjelanjaka (nikako miksati), smjesa mora ostati prozračna.
Pripremite kalupe od 18 cm (ne veće). Na dno i na stranice stavite papir za pečenje. Smjesu za biskvit rasporedite ravnomjerno u oba kalupa (ili pecite jedan po jedan biskvit).
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 20 – 25 minuta. Izvaditi i ohladiti u kalupu.
Kad se biskvit ohladio prerežite uzdužno s oštrim nožem oba biskvita (morate dobiti 4 biskvita).
Kremu lagano promiješajte špatulom da se lakše razmazuje.
Na ukrasni tanjur ili manji stalak za torte stavite jedan disk biskivita i obruč oko biskvita (acetatnu foliju oko biskvita), premažite biskvit s malo kreme od pistacija i zagladite. Na kremu od pistacija stavite coulis od malina i zagladite. Poklopite s drugim biskvitom, ponovite postupak kao i s prvim diskom. Završite tako da zadnji disk biskvita premažemo samo s kremom od pistacija (bez malina). Ostavite u hladnjaku 2 sata da se malo stisne, a u međuvremenu pripremite dekoraciju.
Dekoracija
Povežite šećer u prahu, Mascarpone i kremu od pistacija. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom. Izvadite tortu iz hladnjaka i ukrasite tortu po želji. Stranice torte obložite sjeckanim pistacijama, a na vrh posložite polovice svježih malina.
Fotografija: Tirkizna