Doris Valković objavila svoju prvu kuharicu: i slastice našle svoje mjesto u ovom plant-based PDF izdanju

U prvoj kuharici Doris Valković s bloga Foodoris kuharici našlo se čak 11 recepata za slastice izrađene bez namirnica životinjskog podrijetla, a uvršteni slatki recepti razlikuju se po namirnicama i težini pripreme.  

Doris Vlaković, mnogima dobro poznato ime s hrvatske gastro blogerske scene, nedavno je objavila svoju prvu kuharicu Biljni užitak u kojem je mjesto našlo i 11 slatkih recepata. Posebnost njezine kuharice jest činjenica da se radi o plant-based kuharici, odnosno kuharici koja se temelji na namirnicama biljnog porijekla.

Put od ideje do realizacije bio je poprilično kratak i Doris je u svega mjesec dana danonoćnog rada uspjela potpuno sama realizirati svoje prvo izdanje. Nove planove već sanja i otkriva da razmišlja i o isključivo slatkoj kuharici kojoj se mi osobito veselimo.

Zašto je njezina prva kuharica izašla u PDF formatu, što vas očekuje na ovim digitalnim stranicama i kako je izgledala priprema same kuharice, otkrijte u nastavku ovog teksta.

Vaša prva kuharica nedavno je ugledala svjetlo dana i to u PDF obliku. Krenimo odmah od toga – zašto PDF, a ne tiskana knjiga?

Prvenstveno zato što sam htjela da bude gotova u određenom vremenskom periodu te da ju potpuno sama produciram. Htjela sam da moja prva kuharica bude u potpunosti ono što sam ja htjela. Također, nekako sam dojma da je digitalni oblik pristupačniji, barem cjenovno, ljudima i danas sve više njih čita digitalne knjige, što ne znači da ne bi voljela jednom objaviti i tiskanu kuharicu, jer ipak jedno je imati sve to virtualno, a nešto potpuno drugo konačni, fizički, produkt u rukama.

Kuharica broji gotovo 80 stranica na koje su smještena 42 recepta. Koliki je broj slatkih recepata i imaju li deserti svoju posebnu kategoriju ili ih možda provlačite kroz više kategorija (deserti, doručak, napitci)?

Slastice i njihova priprema su za mene velika ljubav i izazov. A sve što je izazovno na to se nekako najviše fokusiram i „lijepim“. Morala sam se suzdržati da ne bude previše slatkih recepata jer sam htjela da kuharica obuhvaća obroke za svaki dio dana i prilike. Želja mi je jednom napraviti kuharicu samo sa slasticama jer vidim po povratnoj informaciji s bloga i društvenih mreža koliko ljudima treba inspiracija za slastice bazirane na namirnicama biljnog porijekla, ali i koliko su impresionirani istima i žele probati nešto drugačije od klasike.

Da se vratim na trenutnu kuharicu, u njoj se nalazi posebna kategorija „Slastice“ koja obuhvaća 11 recepata za razne slastice. Također, poneki recepti iz doručka mogu proći kao slastice, poput pečene zobene kaše koja je kao biskvit punjen džemom od malina i maslaca od kikirikija.

Možete li nam ukratko opisati slatke recepte koji su se našli u ovoj kuharici i kako ste izabrali koji će desert naći svoje mjesto u kuharici?

U kuharici sam htjela obuhvatiti razne slastice, od onih koje se ne peku i sirovih, do onih koji se kuhaju i peku. Dosta njih je čokoladnih, no mislila sam i na ljubitelje voća u slasticama te napravila recepte i s voćem. Ima jako jednostavnih, a ima i nešto kompliciranijih. Misao vodilja mi je bila da pružim zanimljive recepte s neobičnim sastojcima poput graha i tofua, ali opet da previše ne strašim namirnicama čudnima za deserte. Zahvaljujući fotografijama, mislim da se takvo neko „plašenje“ od neobičnih namirnica u kolačima smanjuje i ohrabruje kušače na nove okuse.

Vodila sam se idejom da moram pružiti recepte, osim osobama koje ne konzumiraju jaja i mlijeko, i za osobe koje ne jedu gluten, i za osobe koje ne vole previše vremena provoditi u kuhinji, i za početnike i za one nešto spretnije. Mislim da sam uspjela i izvukla najbolje recepte za tako mali prostor u kuharici. Sigurna sam da će recepti biti odlično prihvaćeni i potaknuti na pripremanje slatkih užitaka.

U opisu kuharice naveli ste da je ona plaint-based kuharica – možete li malo približiti našim čitateljima ovu vrstu prehrane i otkriti nam zašto ste baš odlučili pripremiti ovakvu kuharicu?

Kuharica bi se mogla bez problema nazvati i veganskom jer su svi recepti bez namirnica životinjskog porijekla, no s obzirom na to da je moja prehrana plant-based nisam htjela isticati kategoriju vegansko. Plant-based označava tip prehrane koji se bazira na namirnicama biljnog porijekla – voće, povrće, sjemenke, mahunarke, orašidi, itd… Međutim takva prehrana ne znači da nikada ne pojedete sir, jaja, ribu i slično. Dakle baza ove prehrane je sve biljno dok se ponekad, u malim količinama, u prehrani mogu naći namirnice životinjskog porijekla.

Koliko je dugo prošlo od ideje do realizacije ove kuharice? Naveli ste na svom blogu da ste sve sami napravili – znači li to da ste sami i fotografirali recepte, dizajnirali kuharicu…?

Pa mogu reći prilično kratko. Htjela sam na neki način objediniti i plasirati sve svoje nove ideje i recepte na jedno mjesto, drugačije nego što do sada već postoji (kao što je blog). Ideja je bila prvenstveno snimati video recepte, međutim situacija se promijenila kada sam krenula snimati i shvatila da je to prilično izazovno, posebice kada sami naumite sve snimiti i editirati.

Kako nisam  htjela odustati od ideje, sinulo mi je da napravim e-book i odmah krenula s testiranjem, fotografiranjem, pisanjem. Na kraju je prošlo manje od mjesec dana od početka do finalnog proizvoda. No tih mjesec dana bilo je jako puno rada po cijele dane, puno testiranja, padanja s nogu i potrebne upornosti. Znala sam da će sav taj trud dobiti smisao jednom kada kuharica bude gotova. I zbilja je tako, kada čitam komentare zadovoljnih kupaca, prilično sam ponosna na sebe što sam sve uspjela u tako kratkom roku napraviti sama.

Kako se kuharicu može kupiti i koja je njezina cijena?

Kuharicu se može kupiti na platformi Gumroad, a više informacija možete vidjeti na mom blogu foodoris.com (kategorija e-book). Cijena kuharice je izražena u dolarima, jer ta stranica podržava takvu valutu, a iznosi 9,64 dolara, što je oko 60,73 kn.

Htjela sam da bude pristupačna većini, a da opet ima svoju vrijednost jer je puno truda uloženo. Na taj način moji pratitelji mogu podržati moj rad, a da obje strane dobiju vrijednost. Kuharica se može platiti karticom ili paypalom i istog trenutka kada uplatite dobivate link na kuharicu koju možete skinuti i listati bezbroj puta.

Fotografije: Foodoris

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.