• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Komad čistog savršenstva: donosimo recept za tortu mekanu poput oblaka

Komad čistog savršenstva: donosimo recept za tortu mekanu poput oblaka

Slatkopedija 12 lis 2021 Recepti Komentari isključeni za Komad čistog savršenstva: donosimo recept za tortu mekanu poput oblaka

Tmurne jesenske oblake u znaku kojih nam uglavnom prolazi ovaj mjesec zamijenit ćemo komadom torte mekane poput oblaka – tortu napoletanu pripremila je Bojana Matek.

Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vode
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 1 limun – ribana korica
  • 1 žlica limoncella (opcionalno)
  • 200 g griza
  • 220 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g ricotte
  • 4 jaja
  • 400 g milerama
  • 1 žličica vanilije
Preljev
  • džem od malina
  • 250 g malina
Priprema

Pomiješajte mlijeko i vodu u loncu pa u njega dodajte sol, maslac, ribanu koricu limuna i limoncello. Zakuhajte na laganoj vatri. Gris pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mlijeko prokuha, umiješajte gris i šećere neprestano miješajući pjenjačom da se ne bi napravile grudice. Kuhajte 2-3 minute dok se ne zgusne. Odložite sa strane da se prohladi i u međuvremenu u drugoj posudi pjenjačom izmutite jaja, dodajte ricottu i mileram te sve ravnomjerno izmiješajte.

Zatim u mješavinu ricotte i jaja žlicu po žlicu dodavajte gris i dalje miješajući dok ne umiješate sve i ne dobijete jednoličnu smjesu.

Dodajte i vaniliju.

Kalup za torte obložite papirom za pečenje i namastite maslacem pa ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 55 minuta.

Ako vidite da površina prebrzo tamni, pokrijte kalup aluminijskom folijom.

Isključite pećnicu, malo otvorite vrata i pustite da se torta ohladi u kalupu.

Zatim odstranite kalup i papire za pečenje, tortu smjestite na pladanj, premažite s nekoliko žlica džema od malina i posložite svježe maline po površini.

Fotografije: Bojana Matek

bojana matek recept dana torta torta napoletana 2021-10-12
Tags bojana matek recept dana torta torta napoletana

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Matejka Buča o svojoj novoj kuharici: „Najteže mi je bilo odabrati recepte za slastice!“

Sljedeći članak :

Svaku sekundu truda vratit će vam svojim okusom: uživajte u tartu s poširanim kruškama

Povezani članci

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Slatkopedija 06 lip 2023
Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Slatkopedija 05 lip 2023
Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Slatkopedija 02 lip 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!