• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Doboš torta – najpoznatija mađarska torta

Doboš torta – najpoznatija mađarska torta

Mirjana Bošković Smrekar 08 kol 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Slučajnom pogreškom neiskusnog pomoćnika poznati peštanski slastičar Jozef C. Dobos izradio je tortu koja nosi titulu najpoznatije mađarske torte.

Najpoznatija mađarska torta ime je dobila po svom izumitelju, slavnom peštanskom slastičaru Józsefu C. Dobosu, s kojom je stekao svjetsku slavu. Njegova misao vodilja pri izradi ove poznate slastice bila je da stvori tortu koja će dugo ostati svježa i ukusna, ali i biti pogodna za transport, što je u ono vrijeme, kada su tehnike hlađenja bile dosta ograničene, bio veliki izazov. Dobos je u svom naumu uspio. Izradio je tortu od tankih biskvitnih kora premazanih čokoladnom kremom od maslaca koja je s bočnih strana bila obložena mljevenim lješnjacima, a na vrhu dekorirana glazurom od karamela koji se rezao na dvadeset komada. Upravo je karamel na vrhu zaslužan za sprječavanje sušenja i dugotrajnost.

Ova slastica prvi je put predstavljena javnosti na Državnoj izložbi u Budimpešti 1885., a prema nekim izvorima kralj Franjo Josip I. i ​​kraljica Elizabeta među prvima su imali čast iskušati ju te su ju rado naručivali za svoje banketne svečanosti. Popularno zvana dobošica vrlo brzo je stekla slavu diljem Europe zbog svoje jednostavne elegancije i drugačijeg izgleda i okusa u odnosu na ondašnje torte, ali i zbog trajnosti u transportu. Ono što je specifično kod ove slastice upravo je krema od maslaca jer je maslac onda bio prilično nepoznata namirnica. Punjena i premazi za slastice, u to doba, obično su bili od kuhane kreme ili kreme od tučenog vrhnja. Jozef C. Dobos u potpunosti je sam osmislio i biskvitne kore i kremu.

U kremu od maslaca dodao je i kakaov maslac kako bi postigao dodatnu glatkoću. Postoji i legenda o nastanku čuvene kreme prema kojoj je prilikom izrade neiskusan pomoćnik slučajno u maslac umjesto soli umiješao šećer u prahu, a Dobos je, umjesto da smjesu baci, odlučio isprobati te shvatio da je izvrsnog okusa. Mnogi su pokušali iskopirati okus ove torte, ali nijedna varijanta nije mogla parirati originalu. Pred kraj karijere, točnije 1906., na iznenađenje mnogih, Dobos je svoj originalni recept dao na raspolaganje budimpeštanskom Udruženju obrtnika slastičara i medičara, uz uvjet da ga svaki član udruženja može slobodno koristiti te se povukao iz javnog života.

Izvor: Zágrábi Magyar Intézet/ Mađarski institut u Zagrebu 

Fotografije: Wikimedia

[print_link]

čokolada doboš torta glazura jozef c. dobos kakaov maslac karamel krema Mađarska mađarske slastice maslac mljeveni lješnjaci slatka baština svjetske slastice tanke biskvitne kreme 2017-08-08
Tags čokolada doboš torta glazura jozef c. dobos kakaov maslac karamel krema Mađarska mađarske slastice maslac mljeveni lješnjaci slatka baština svjetske slastice tanke biskvitne kreme

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Mia Dimšić: „Slatka hrana je odličan način za popravljanje raspoloženja“

Sljedeći članak :

Borovnice – bobice prepune zdravlja

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!