• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Božić je postao nezamisliv bez ove slastice: donosimo vam recept koji morate isprobati

Božić je postao nezamisliv bez ove slastice: donosimo vam recept koji morate isprobati

Slatkopedija 20 pro 2021 Recepti Komentari isključeni za Božić je postao nezamisliv bez ove slastice: donosimo vam recept koji morate isprobati

Iako se na gotovo svim adventskim događanjima nude germknedle, one pripremljene doma imaju posebnu čar. Danas ih, zahvaljajući receptu Marije Herjavić Jerkić, doma možete pripremiti i vi.

Sastojci
Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • malo soli
  • 20 g šećera
  • korica limuna
Creme anglaise
  • 4 žumanjka
  • 40 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • vanilija
I još
  • (domaća) marmelada od šljiva za punjenje
  • mak i šećer u prahu za posip
Priprema
Tijesto

Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti tijesto dignuti bar dva puta.

Tijesto podijeliti na 4 jednaka komada te svaki oblikovati u lopticu koja se napuni marmeladom od šljiva i pažljivo zatvoriti, pazeći da ne ostane rupa kako marmelada ne bi iscurila.

Kuhati se 20 – 23 minute na pari, obavezno poklopljeno.

Creme anglaise

Za kremu pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom te u to lagano dodati vruće mlijeko u kojem se kuhala vanilija stalno mijesajući. Vratiti u posudu s ostatkom mlijeka i kuhati stalno miješajući na laganoj vatri. Krema ne smije zakuhati, potrebno ju je ugrijati do maksimalno 84°C, ne više jer će krenuti koagulirati.

Bez brige, kad se ohladi, krema će se zgusnuti i biti taman gusta i tekuća.

Slaganje

Kuhane knedle obilno preliti engleskom kremom i posipati smjesom maka i šećera u prahu.

Napomena

Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature ili topli.

Da se ubrza postupak dizanja tijesta, pokrivenu zdjelu s tijestom ubaciti u pećnicu ugrijanu na 50°C.

Knedle treba kuhati u nastavku za kuhanje na pari ili u situ. Narastu prilikom kuhanja pa paziti da im ostane dovoljno mjesta.

Kremu je najbolje pripremiti prije nego se krenu mijesiti knedle kako bi se na vrijeme ohladila i stisnula.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

advent božić germknedle marija herjavić jerkić recept dana 2021-12-20
Tags advent božić germknedle marija herjavić jerkić recept dana

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Svaki tjedan domaći proizvođač jedan: pekara Kuraž je za vas pripremila savršeni kuglof

Sljedeći članak :

Kućica od medenjaka za pomoć malenoj Kiari: pridružite se aukciji

Povezani članci

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Slatkopedija 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!