Bas relief – torte s „uklesanim“ dizajnom

Mogućnosti dekoriranja u slastičarstvu su brojne, no postoje određeni trendovi koje većina slastičara prati. Bas relief tehnika koju je popularizirala Maggie Austin, jedna je od njih.

Izvorno, bas relief je tehnika u  kiparstvu, a odnosi se na uzorke izdignute s površine umjetničkog djela. Naziv tehnike dolazi od talijanskog naziv basso relievo što znači niski reljef. Upotreba ove tehnike u slastičarstvu omogućuje stvaranje pravih umjetničkih djela, a njezinu je upotrebu popularizirala Maggie Austin, međunarodno priznata dizajnerica torti te umjetnica u izradi šećernog cvijeća.  

Dekoriranjem ovom tehnikom stvara se iluzija dizajna „uklesanog“ na površini, a posebno je efektno kada se na pozadini i na uzorku reljefa koristi ista boja.

Za izradu dekoracija ovom tehnikom koriste se silikonski kalupi različitih uzoraka pomoću kojih se dobivaju dekorativni elementi, fondant ili čokolada za modeliranje i po želji boje. U silikonski se kalup utisne fondant masa koja se nakon izvlačenja, a prije stavljanja na tortu, može obojiti. Kalupe za ovu tehniku moguće je pronaći u specijaliziranim trgovinama slastičarske opreme, a moguće ih je i sam izraditi.  

Glavni nedostatak pri dekoriranju ovom tehnikom je to što su kalupi koji se koriste relativno mali pa je izrada dekoracija dugotrajna.

Fotografija: Ivana Žabjačan

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.