Ana’s Baking Chronicles – slatke kronike mlade Ane Zelić

Blog Ana’s Baking Chronicles nedavno je ugledao svjetlo dana, a njegova je autorica Ana Zelić za naš portal ispričala sve o njegovom pokretanju.

Ona je mlada studentica koja u slobodno vrijeme rado odluta u kuhinju i pripremi neku očaravajuću slasticu za svoje najmilije. Iako dosad još nije pohađala neku formalnu edukaciju za slastičarku,  iskustva u ovom području stekla je prošle godine u jednoj dubrovačkoj slastičarnici.

Fotografije svojih slastica na društvenim je mrežama počela dijeliti još prošle godine, a ovog je mjeseca konačno pokrenula i svoj blog, zasad dostupan samo na engleskom jeziku. Zašto je izabrala samo taj jezik za dijeljenje svojih recepata te što misli o stanju u dubrovačkom i zagrebačkom slastičarstvu Ana Zelić nam je otkrila u razgovoru.

Vaš blog Ana’s Baking Chronicles je nedavno počeo s radom, no i prije toga ste bili aktivni na Instagramu. Kako se uopće pojavila ideja za pokretanje bloga i što je sve tomu prethodilo?

Prije otprilike godinu dana počela sam intenzivnije provoditi vrijeme u kuhinji i ohrabrila sam se objavljivati slike na Instagramu. Zapravo je sve bilo nekako spontano i bez previše očekivanja. Međutim, taj svijet torti i slastičarstva počeo me sve više zanimati. Dane bih provodila čitajući članke, blogove, gledajući youtube videe, učeći što sam više mogla i tako se polako počela razvijati ideja o blogu. Mjestu na kojem bih mogla zabilježiti sve recepte, savjete i fotografiju – kao mali dnevnik. No, sve je postalo više stvarno nakon što su me u travnju kontaktirali s jednog portala s prijedlogom za suradnju. To mi je dalo konačan vjetar u leđa da napokon ostvarim tu ideju o pokretanju vlastitog bloga.

Sam naziv, ali i sadržaj u cijelosti je napisan na engleskom jeziku. Zašto ste odlučili svoje recepte ponuditi samo na tom jeziku i može li se uskoro očekivati da će oni na Vašem blogu dobiti i svoj hrvatsku inačicu?

Više-manje sve što sam dosada naučila i čitala dolazilo je iz izvora na engleskom jeziku. Od televizijskih showova poput Masterchefa, do gastro blogova i stranih youtube blogera. Štoviše, za neke sam stvari prvi put i čula na engleskom, tako da mi je bilo teško i pronaći točan hrvatski prijevod. Shvatila sam da većina ljudi tog „baking communityja“ koristi engleski kao univerzalni alat komunikacije, tako da mi je bilo prirodno izabrati pisati na engleskom jeziku kako bi moj blog bio dostupan i međunarodnoj publici. Zasad su moji recepti na hrvatskom dostupni na jednom hrvatskom gastronomskom portalu, a ukaže li se potreba za uvođenjem hrvatske verzije bloga sigurno ću razmisliti o tome.

Blog i vaš Instagram profil obiluju privlačnim fotografijama torti, macaronsa, cupcakesa u pastelnim bojama. Očito jako pazite na vizualni dio prezentacije slastica. Odakle crpite inspiraciju za dekoracije?

Iako smatram da je kod deserata okus najvažniji, moram priznati da mi je dekoracija poseban užitak i izvor kreativnosti. Oduvijek sam voljela fotografiju, tako da su mi Instagram i blog pružili priliku da spojim stvari koje volim u jedno. Kako stvarno dosta istražujem i pratim strane gastro blogere, tako se trudim biti u trendu i iskušavati nove stvari. Također, Pinterest je neiscrpan izvor inspiracije s predivno ukrašenim tortama i ostalim slasticama. Volim pronaći nešto što mi se sviđa pa pokušati rekreirati neki dio, dodati neki svoj element i pritom graditi svoj stil. Dosta eksperimentiram i tražim se, kako u dekoraciji tako i u fotografiji, ali uživam u cijelom procesu učenja i veselim se svakom napretku.

Koliko vremena dnevno posvećujete svom blogu? Što je sve potrebno za kvalitetno vođenje bloga?

Ne znam jesam li kao početnik najbolja osoba za odgovoriti na ovo pitanje. Ono što mogu reći jest da je samo pokretanje bloga zahtijevalo jako puno vremena. Radila sam sve sama, bez ičije pomoći, a prije ovog projekta nisam imala dodirnih točaka s kreiranjem web-stranice – tako da sam morala svašta naučiti. Mislim da se kod bloga, kao i kod drugih stvari, valja voditi mišlju – koliko uložiš, toliko će ti se vratiti. Smatram da je potrebno jako puno truda i uloženog vremena za stvoriti kvalitetan sadržaj koji će privući, a zatim zadržati vjerne čitatelje. Osim samog sadržaja, strašno je važna i komunikacija putem društvenih mreža kao glavnim mjestom interakcije s ljudima. Cilj mi je objavljivati redovno i kontinuirano, ali naravno da to zahtijeva visoki angažman. Vjerujem da ću uspjeti uskladiti sve svoje želje i obveze da tako i bude.

Kada se pojavila vaša ljubav prema slasticama i jeste li taj svijet sami otkrili ili je netko kumovao toj vašoj ljubavi?

U mojoj se obitelji uvijek dobro kuhalo, a ukusna se hrana jako cijenila. Od osnovne se škole motam po kuhinji, prvo s mamom, a potom sama. I iako volim kuhanje, nekako me uvijek više privlačilo pečenje deserata. U jednom mi je trenutku mama samo predala palicu i svi su pristali biti moji pokusni kunići (smijeh). Od početaka s čupavcima, cheesecakea pa do mojih kreacija – obitelj je uvijek bila tu da sve proba i da konstruktivnu kritiku.

Tko vam je dao najvažniji savjet za izradu slastica i koji je to bio?

Nažalost, nemam neku zanimljivu priču vezanu uz mamu ili baku, iako su obje za mene najbolje kuharice koje znam. Kroz samostalno istraživanje i učenje upila sam jako puno informacija i još učim. Ono što znam jest da se ne smijete ograničavati ni bojati, već probati sve što želite. Metoda pokušaja i promašaja pokazala se, barem meni, najboljom metodom učenja i usavršavanja. Svaki je recept svojevrsna kemijska formula i sve su mjere napisane s razlogom. Naravno da postoji prostor za izmjene, ali tada treba znati na koji ih način napraviti da i dalje sve bude u ravnoteži. Najbolji način za to osigurati je korištenje kuhinjske vage – s šalicama i žlicama nikad ne možete postići preciznost i savršen rezultat koje slastičarstvo zahtijeva.

Jeste li znanje u slastičarstvu stjecali sami ili ste išli i na neku formalnu edukaciju?

Nisam imala nikakvu formalnu edukaciju, prošlo sam ljeto provela radeći u jednoj dubrovačkoj slastičarni i to mi je bio jedini doticaj s profesionalnim okruženjem. Moja ljubav prema tortama i ostalim slasticama bila je jedina koja me tjerala da učim i istražujem. I taj proces još nije gotov.

Kakve slastice vi najradije birate?

Uh, teško pitanje haha. Moram priznati da ovisi o prigodi, godišnjem dobu i sl. Ipak, jako volim sočne biskvite, a malo manje kremaste deserte. Iako to ne znači da ću odbiti dobar crème brûlée, cheesecake ili sladoled za vrijeme vrućeg ljeta.  Ma ja vam samo volim jako dobar desert! Jedan od omiljenih okusa mi je limun, a čokoladu najviše volim u njenom prirodnom obliku.

Živite u Zagrebu, a rođeni ste u Dubrovniku. Pratite li slastičarsku scenu ta dva grada i možete li ih usporediti? Kako općenito ocjenjujete stanje u hrvatskom slastičarstvu?

Živimo u vremenu kad se na hranu gleda kao na izniman užitak, a na njenu pripremu kao pravu malu umjetnost. Smatram da se hrvatska slastičarska scena posljednjih 10 godina trznula i da prati svjetske trendove. Zasigurno je na višoj razini nego kad sam ja bila dijete i to mi je drago. Mislim da je malo nezahvalno uspoređivati Dubrovnik sa Zagrebom. Naš glavni grad ima milijun stanovnika te njeguje drugačiji, urbani životni stil u kojem slastičarne mogu očekivati i strane i domaće posjetitelje tijekom cijele godine. Dubrovnik, s druge strane, živi 6-7 mjeseci u godini i uglavnom se fokusira na strance i možda drugačiju ponudu. Ipak, ne smije se zanemariti činjenica da je u posljednje dvije godine otvoreno nekoliko slastičarnica u Dubrovniku koje stavljaju naglasak na high-end, moderne slastice i to me jako veseli.

Jeste li pokretanjem bloga ispunili sve svoje slatke planove ili od vas možemo očekivati još slatkih vijesti (kuharica, slastičarnica…)?

Pokretanje bloga bio je veliki korak za mene i jako mi je drago da sam to napravila. Ideja, naravno, imam svakakvih, ali vidjet ćemo što me sve još čeka, ništa nije isključeno. Prije nekoliko mjeseci je i blog bio tek ideja, a sad je itekako stvaran. Trenutno sam prioritet stavila na fakultet i pisanje diplomskog rada, a nakon što to riješim, bez pritiska se mogu posvetiti bloganju. Vjerujem da ćete s vremenom još svašta vidjeti od mene.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.