Akcija #recimoimhvala – Iz makarske slastičarnice Romana poručuju: „Kad sve ovo prođe, najslađom i najljepšom tortom reći ćemo im hvala!“

Našoj akciji #recimoimhvala se, pored do sada predstavljenih, pridružila i jedna makarska slastičarnica, koja je do sada sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama pa ni sekunde nisu dvojili oko toga da se pridruže i ovoj akciji te nekoj od hrabrih žena zaslade dan vjenčanja. 

Priča o ovoj slastičarnici započela je prije 15 godina, u malenoj kuhinji, u sklopu Gradske kavane Romana. Njihovi su kolači, torte i sladoled vrlo brzo prepoznati kao vrhunski proizvod te je od tu potekao brend Romana. Sa sve većim interesom posjetitelja za njihove slastice javila se i potreba za većim prostorima te su vrlo brzo preselili u novi prostor, u kojem danas zaposlenici u dvije smjene izrađuju preko 40 vrsta različitih slastica od onih tradicionalnih poput breskvica, rafiola i torte Makarane, do makaronsa, eklera, paris-bresta, ručno bojanih pralina, monoporcija rađenih s čokoladom kontroliranog podrijetla, krostata, rožate i brojnih drugih.

Kod njih je moguće naručiti torte za sve prigode, a o broju svadbenih torti koje su do sada izradili, iz slastičarnice kažu sljedeće: „Nikako ne bismo mogli nabrojati koliko smo svadbenih torti u ovih 15 godina napravili. Mi u Dalmaciji imamo  ‘sezonu pireva’ tako da u proljeće i jesen, u jednom vikendu bude naručeno i do desetak svadbenih torti. Uvijek molimo mladence da tortu naruče čim prije tako da imamo dovoljno vremena da se za svaku pomno pripremimo. Sve naše torte radimo s puno ljubavi i u želji da naši kupci budu zadovoljni kako okusom tako i dekoracijom. Neki mladenci točno znaju kakvu tortu žele i što se tiče okusa i dekoracije, a neki traže sugestiju i savjet od naših djelatnica. Od okusa najčešće biraju ferrero tortu, našu čuvenu tortu od čokolade i naranče, torte s orahom, bademom, a svakako jedan kat bude i voćna torta.“

Što se izgleda torti tiče, prijašnjih su se godina uglavnom birale torte ukrašene šećernom masom, dok se danas, prateći trendove, uglavnom biraju takozvane naked cake ukrašene cvijećem, najčešće onim koje bude u mladenkinom buketu.

U posebnom sjećanju im je ostala svadbena torta na pet katova koju su uspješno dostavili u Zagreb.

Budući da su do sada već sudjelovali u brojnim humanitarnim akcijama, ni naša akcija #recimohvala nije ih ostavila ravnodušnima te su se rado odazvali i odlučili svojim sudjelovanjem uljepšati vjenčanje nekoj od hrabrih žena.

Za kraj iz slastičarnice Romana poručuju: „U ovo vrijeme COVID_19 ludila, kada će većina nas #ostatidoma, svjesni smo da ima naših sugrađana koji nemaju tu privilegiju te moraju izaći iz sigurnosti svojih domova i raditi za dobrobit svih nas. Baš tim liječnicama, ženama vatrogascima, policajkama i svima ostalima smo zahvalni i nekoj od njih ćemo, kad sve ovo prođe i kad počnemo ponovo ‘pirovati’ napraviti najljepšu  i najslađu tortu da im na najslađi način rečemo hvala.“

Fotografija: Slastičarnica Romana

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.