Nikolina Dianežević: “Zdravo i slatko ipak idu zajedno”

Autorica portala The Slice of Life i The Slice of FIT Life, za naš se portal prisjetila svojih blogerski početaka i izbora imena te podijelila svoje želje i planove.

Nikolinu Dianežević hrvatska je publika upoznala u prvoj sezoni showa Tri, dva, jedan, peci!, a od tada je ona stalno prisutna u slatkom internetskom svijetu. Prvo je snimala recepte za jednu hrvatsku video-stranicu, a onda je, prije tri godine pokrenula vlastiti blog, kojemu je prije tri mjeseca pridodala još jedan. Dobro napisani recepti i privlačne fotografije slastica tajna su zbog koje joj je čitatelji uvijek vraćaju. A kako je cijela njena blogersko-slastičarska priča počela, ispričala nam je u razgovoru za naš portal.

Koliko dugo već blog postoji?

The Slice of Life postoji jedno 3 godine, dok The Slice of FIT Life pišem tek jedno 2-3 mjeseca, budući da sam se u vježbanje i zdraviju prehranu zaljubila tek nedavno. Možda zvuči nespojivo, no ja uživam spajati ovaj svoj kuharsko-slastičarski hobi, tj. profesiju sa zdravim životom i mislim da se to itekako može.

Kako se pojavila ideja za pokretanje bloga?

Ideja o pokretanju bloga došla je nekim logičnim slijedom, budući da sam godinama sve svoje slastice i jela dokumentirala i fotografirala – pa je valjalo te fotografije negdje i podijeliti sa svijetom.

Iz kojeg je razloga blog dobio ime The Slice of Life?

Oko imena bloga sam se dugo premišljala, kao uostalom vjerojatno i većina blogera. Ima jedna pomalo smiješna priča vezana za nastanak tog imena – naime, u vrijeme pokretanja bloga, pratila sam i obožavala seriju Dexter. Oni koji su je isto pratili, znat će možda da je Slice of Life bio naziv njegovog brodića s kojeg je on obavljao svoj, hm, kriminal (smijeh). No, bez obzira što je Dexter radio na svom brodiću, meni je to ime u glavi zazvonilo kao savršen opis onoga što želim prikazati svojim čitateljima – The Slice of Life kao „kriška života“. Kriška torte, komadić domaćeg kruha ili fino pečenog mesa – sve je to ono što volim i prikazujem na svom blogu, a uz to ponekad ubacim i fotografije sa svojih putovanja te u zadnje vrijeme i svojih fitness dostignuća – jer sve je to “kriška mog života” ili moj The Slice of (FIT) Life.

Gdje pronalazite ideje za kolače koje pripremate?

Ideje za kolače koje pripremam pronalazim većinom u svojoj kolekciji kuharica, na internetu ili kod kolegica food blogerica. Često mi se dogodi da na internetu vidim neki zgodan recept pa ga poželim preinačiti u neku svoju verziju, bilo s nekim zdravijim sastojkom (često npr. mijenjam obično pšenično brašno sa zobenim, rižinim ili heljdinim te bijeli šećer nekim zdravijim zamjenama za isti).

Je li blog od početku bio zamišljen kao blog i sa slatkim i sa slanim receptima ili se to s vremenom promijenilo? Ukoliko se promijenilo, zašto je do toga došlo i volite li više pripremati i pisati slatke ili slane recepte?

U principu podjednako volim pripremati i slatko i slano, pa je tako bio koncipiran i blog. Iako se većinom na blogu nalaze slatki recepti, više volim jesti slane stvari. Slatki recepti na blogu su uglavnom posljedica toga što sam posljednje tri godine radila kuharice za naš poznati Gospodarski list te sam samo u tom periodu za njih napravila preko 600 različitih vrsta kolača i peciva.

Do sad ste već pripremili i fotografirali slastice za više slatkih kuharica. Imate li u planu uskoro objaviti i vlastitu slatku kuharicu?

Tako je, do sada sam radila, kao slastičar, food stylist i food fotograf na tri kuharice: Moji najbolji kolači 2, Kolači – čarolija užitaka 2 i Premium kolači, deserti i slastice, sve za Gospodarski list. U planu je uskoro i još jedna kuharica malo drugačije tematike, ali o tom-potom. Vlastitu kuharicu za sada nemam u planu objavljivati, ali nekad u budućnosti ne isključujem ni tu mogućnost.

Šira Vas je publika upoznala tijekom sudjelovanja u showu Tri, dva, jedan, peci! gdje ste pokazali da se dobro snalazite u izradi slastica pred kamerama. Biste li u budućnosti htjeli pokrenuti neki vlastiti show za pripremu slastica?

O vremenu provedenom na setu imam samo najljepše uspomene. Ekipa s kojom smo imali čast raditi, ljudi koje sam upoznala na setu, od kolega natjecatelja, naše divne casting menadžerice, kamermana, fotografa, novinara, žirija, voditelja, ekonoma i svih onih drugih dragih ljudi koji su bili tu da nam na ovaj ili onaj način ovo iskustvo učine što ljepšim i ugodnijim, su mi ostali u toliko pozitivnom sjećanju da nije bilo teško snimati po cijele dane, čak i kad smo fizički bili iscrpljeni. U takvoj okolini nije čak bilo ni teško biti pred kamerama niti je bilo puno treme. Inače, snimala sam davno i videorecepte za stranicu Kuhari.com, gdje se može naći pregršt mojih slatkih i slanih recepata. Nekog iskustva pred kamerama imam, no da li bih jednog dana imala vlastiti show za pripremu slastica – ne znam… sve ovisi kako se kockice poslože.

Nedavno ste pokrenuli i Facebook stranicu The Slice of FIT Life na kojoj objavljujete zdrave recepte. Kako je došlo do te ideje i kakav je odaziv publike na Vaš novi projekt?

Osim hrane, u posljednje vrijeme je jedna od mojih velikih ljubavi i vježbanje te sam odlučila pokrenuti The Slice of FIT Life kako bi pokazala čitateljima da vježbanje te fini i zdravi obroci ne moraju biti dva potpuno odvojena pojma, upravo suprotno. Kuham otkad znam za sebe, a već u srednjoj školi počela sam si kombinirati i slagati zdrave obroke koji su me oduvijek posebno veselili. Logičan slijed bilo je i studiranje nutricionizma te gastronomije. Kao vjerojatno i većini, cijeli život mi je na „to-do listi“ bila ona stavka da krenem redovito vježbati. No znate i sami kako to ide, uvijek je „od ponedjeljka“, „ma još samo ovaj komad torte“, „ne da mi se“ ili se nešto peto nađe na putu. Igrom slučaja i nekih životnih situacija koje su me motivirale da se više posvetim psihofizičkom radu na sebi, unazad šest mjeseci ta stavka na listi više nije samo nedostižna želja, nego ostvareni cilj. Ovu stranicu pokrenula sam kako bih s čitateljima podijelila svoje zdrave recepte, fitness motivaciju, kao i rezultate svog fitness putovanja. U fitnessu sam još zapravo totalni početnik, a ta stranica pokrenuta je iz čiste ljubavi prema zdravom načinu života. Ono što me potaknulo da napravim stranicu su prvenstveno moji prijatelji i poznanici koji su konstatirali da sam ih motivirala da i oni krenu vježbati i zdravije se hraniti. I upravo to mi je najveći gušt, kad nekoga potaknem na zdrave promjene u životu. Odazivom publike sam zadovoljna, mnoge žene su mi se javile sa zahvalama za recepte i motivaciju, no tek sam na početku razvoja ove stranice i imam još brojne planove za nju.

Od koga ste naučili raditi kolače?

Kolače sam pretežno naučila raditi sama, metodom pokušaja i pogrešaka te iščitavanjem recepata i savjeta na internetu. Počela sam ih peći (i kuhati) sa svega 10 godina pa se često znam zezati da dok su se druga djeca igrala u pješčaniku, ja sam se divila maminoj knjižici s receptima i počela ih mutiti čim sam bila dovoljno visoka da dosegnem iznad kuhinjskoj pulta. A budući da moja majka baš ne peče kolače, potrudila sam se na druge načine saznati sve što me zanima. Kuharski dio učila sam također sama, uz pokoji mamin savjet, a prije par godina sam se i u Pučkom učilištu u Zagrebu prekvalificirala za kuhara (iako nikad u toj struci nisam radila, nego samo kao slastičar).

Koju slasticu najradije pripremate, a koju najradije jedete?

Teško pitanje… rado pripremam gotovo sve vrste kolača i torti, no u zadnje vrijeme posebno uživam u izradi slastica od zdravijih namirnica, jer upravo takve slastice najradije jedem. Najviše volim kremaste kolače i deserte u čaši. Čokoladu inače baš ne volim, no čokoladni kolači su mi itekako zanimljivi, posebno u kombinaciji s raznim voćem.

S kojom slasticom slavite važne životne uspjehe, a koja Vam predstavlja utjehu u teškim životnim trenucima?

Važne životne uspjehe više volim proslaviti dobrom klopom u nekom finom restoranu. Ako bude i torte, još bolje. Pokušavam ne pronalaziti utjehu u hrani, kad mi je teško onda sam više tip kojem se ne jede… no hajmo reći da je moja omiljena „slastica“ koje se često primim kad mi se nešto jede i kad mi baš treba predah od stresnog dana – grčki tip jogurta s medom i orasima.

Čije kolače najradije jedete – vlastite ili pak one koje pripremi netko iz Vaše okoline?

Najradije jedem vlastite kolače ili kolače koje je pripremio netko tko se kuži u slastice i tko promišljeno zna kombinirati okuse.

Imate li neke anegdote iz kuhinje – neke smiješne situacije kojih se često sjetite?

Mutno se sjećam tijesta koje je jednom završilo na kuhinjskom stropu. Kako, ne pitajte me (smijeh).

Ima li uzora u slastičarskom svijetu i ako da, zašto baš ta osoba?

Nemam, sve me zanima i cijenim svakog tko zna promišljeno koristiti kvalitetne namirnice i zna što napraviti s njima.

Imate li uzora u blogerskom svijetu i ako da, zašto baš ta osoba?

U blogerskom svijetu prvenstveno cijenim osobe koje objavljuju lijepe fotografije, budući da mi je i samoj to strašno bitno jer je fotografija moja druga ljubav. Nakon toga cijenim trud, rad, autentičnost, ideje i zalaganje te koliko blog odiše ljubavlju prema onome što se radi. Od naših food blogera izdvojila bih kolegice koje stoje iza blogova Like Chocolate, O slanom i slatkom te Domaćica, a tu je i kolega Darko s bloga Darkova web kuharica.

I za kraj, biste li našim čitateljima dali neki savjet koji je Vama najkorisniji u pripremi kolača?

Najkorisniji savjet za pripremu kolača? Uzmite si dovoljno vremena za pripremu, ništa nemojte raditi na brzinu i pod stresom jer tada često dolazi do pogrešaka. Proučite recept i svaku njegovu stavku posebno kako tijekom izrade ne bi došlo do nekog problema. Kolač uvijek dobro ohladite (ako to zahtjeva recept) te ga tek tada režite. Najbolji su sigurni i brzi rezovi nožem ravne oštrice.

Fotografija: The Slice of Life

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image