Vijenac s cimetom i lješnjacima

Hladne jesenske dane najbolje je zagrijati dobrim dizanim kolačima poput ovog vijenca s cimetom i lješnjacima koji nam stiže s bloga Natašine slastice/Kolači.biz autorice Nataše Pralice.

Sastojci
Tijesto
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • ½ kockice svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 300+40 g brašna
  • 30 g istopljenog maslaca ili margarina
  • ½ žličice soli
  • 1 žumanjak
Nadjev
  • 80 g šećera
  • 3 žličice cimeta
  • 50 g istopljenog maslaca ili margarina
I još
  • 3 žlice prženih i mljevenih lješnjaka
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto

U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac i dodajte šećer, pomiješajte sastojke.

U posudu dodajte 300 gr brašna i napravite udubinu. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac (nije potrebno da prethodno odradi), maslac ili margarin, sol i žumanjak, pomiješajte kuhačom.

Dodajte ostatak brašna i tijesto izmijesite rukama.

Tijesto u posudi pokrijte krpom i ostavite da odmori 45 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Nadjev

Pomiješajte šećer, cimet i istopljeni maslac ili margarin.

Slaganje

Tanko ga razvaljajte tako da jedan dio bude duži jer njega ćete savijati i formirati vijenac.

Tijesto premažite nadjevom, rubove nije potrebno mazati. Jednu žlicu nadjeva ostavite za kasnije.

Po nadjevu posipajte pržene i mljevene lješnjake.

Duži dio tijesta srolajte.

Tijesto prerežite na poola po dužini, početak role neka ostane cijeli.

Obje strane tijesta preklapajte jedno preko drugoga.

Napravite vijenac i spojite krajeve.

Vijenac prebacite u lim za pečenje na masni papir.

Preostalim nadjevom premažite vijenac. Ukoliko se nadjev počne stezati stavite ga kratko u mikrovalnu da omekša i da se lakše razmazuje.

Vijenac stavite peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Gotovi vijenac izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi te ga po želji pospite šećerom u prahu.

Fotografije: Natašine slastice/Kolači.biz

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.