• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Velolučka lumblija

Velolučka lumblija

Slatkopedija 14 stu 2017 Recept dana Leave a comment

Nakon priče i recepta za blatsku lumbliju, s vama smo podijelili i priču o velolučkim običajima vezanim za blagdan Svih svetih koji uključuju i lumbliju, a sada vam donosimo recept za velolučku lumbliju koji smo dobili iz Turističke zajednice općine Vela Luka.

Sastojci
  • 1 kg brašna
  • 3 kocke svježeg kvasca
  • 250 g šećera
  • 2 vrećice vanillin šećera
  • 1 žličica soli
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • 100 g nasjeckanih badema
  • 100 g nasjeckanih smokava
  • 100 g grožđica
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 dl rakija – travarice
  • 1 dl varenika (ukuhani grožđani mošt)
  • 10 g mljevenog klinčića
  • 10 g mljevenog muškatnog oraščića
  • 10 g mljevenog cimeta
  • 10 g mljevenog anisa
  • 8 g korijandule
  • 3 g šafrana
  • malo papra – po želji
Priprema

Brašno se pomiješa sa suhim sastojcima i svim začinima, doda se maslinovo ulje, varenik i rakija te kvasac prethodno rastopljen u toploj vodi s malo šećera. Na kraju se dodaju sitno sjeckane smokve, bademi, orasi i grožđice. Bademe se može prethodno malo tostirati na tavi. Od svih sastojaka dlanovima se nježno umijesi tijesto koje se ostavi pokriveno na toplom da odleži najmanje 2-3 sata.

 Nakon što je tijesto odležalo kratko se premijesi i ostavi još desetakminuta da miruje. Zatim se tijesto reže na nekoliko manjih komada i oblikuju se loptice tijesta koje se pripremaju za pečenje tako da se probodu na vrhu vilicom.

Lumblije se peku na temperaturi od oko 130 ̊C 30 minuta, a zatim se temperatura pojača između 150 –180 ̊C i još se peku 15-30 minuta dok ne dobiju karakterističnu tamnu boju.

Kada su pečene premažu se rakijom i posipaju šećerom.

Fotografija: Anđela Šćepanović

[print_link]

korčula lumblija otok povijest recept dana slatka baština slatki recept tradicionalne slastice vela luka 2017-11-14
Tags korčula lumblija otok povijest recept dana slatka baština slatki recept tradicionalne slastice vela luka

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Slatka osječka priča bračnog para Satler

Sljedeći članak :

Torta s malinama i lješnjacima

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!