Trend obilježavanja Noći vještica u slastičarstvu

U novije vrijeme Hrvatska je poklekla svjetskim trendovima te se i kod nas počeo slaviti Halloween (Noć vještica), a kao i za sve prigode, i za ovu se noć izrađuju različite slastice s karakterističnim dekoracijama.

Noć uoči Svih svetih, 31. listopada, obilježava se Halloween, kod nas poznatiji kao Noć vještica. Ona se prvenstveno slavila u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricu, Australiji i Novom Zelandu, ali s godinama je trend obilježavanja ove noći došao i do naših područja pa se tako obilježava u cijelom svijetu na različite načine.

Naziv je zapravo skraćenica od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve ili Hallow Eve, što u prijevodu znači Sveta večer, ali je ovaj poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih. Obilježavanje Noći vještica temeljilo se na keltskim poganskim obredima slavljenja žetve, dok se danas obilježava u vidu maskiranja u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija i mnogih drugih. Osim maskiranja za ovu se noć kuće i okućnice ukrašavaju bundevama, kosturima i paukovima mrežama te se gledaju horor filmovi, sve s ciljem zastrašivanja i tjeranja smrti, kako se u prošlosti vjerovalo.

Kao i za sve druge proslave, tako je i Noć vještica pronašla svoje mjesto u slastičarstvu pa se za ovu prigodu izrađuju različite slastice koje se dekoriraju u skladu s tematikom. Različiti pauci, paukove mreže, vampiri, vještice, bundeve, kosturi, duhovi te uklete kuće samo su neki od dekorativnih detalja koji se mogu pronaći na raznim cake popsima, cupcakeovima, tortama i kolačima.

Za dekoriranje slastica najčešće se upotrebljava fondant masa budući da se s njom mogu oblikovati različite željene figure. Osim fondana koriste se i šlag u različitim bojama, ali i čokoladne glazure i šećerne figure. Pri dekoriranju dominira narančasta boja (boja bundeve), a često se koristi i siva, crna te bijela za izradu različitih paukovih mreža, čudovišta te duhova. Dekoriranje slastica posebno raduje mališane, iako se zbog različitih zastrašujućih dekoracija neki znaju uplašiti i odustati od dekoriranja.

U Americi je ovaj blagdan jako popularan, a uz njega je vezan i običaj da djeca obilaze kuće te uz povik Trick or Treat sakupljaju slatkiše ili straše domaćine.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.