Torta od lavande i šumskog voća

Lavanda i nije baš čest gost u receptima koje objavljujemo na našem portalu, ali ovoj torti od lavande i šumskog voća po receptu Elene Rapan s boga Ćakula o spizi jednostavno nismo mogli odoljeti.

Sastojci
Biskvit
  • 1 jaje
  • 80 g šećera
  • 150g brašna
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60 g maka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žlica gorkog kakaa
  • 50 ml mlijeka
Krema
  • 230 g šumskog voća (zaleđenog)
  • 1 l mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 3 žlice gustina
  • 1-2 žlice cvjetova lavande
  • 1 vanilin šećer
  • 12 žlica kristal šećera
  • 1 žlica džema (ruža)
  • 2 žlice višnjevače
  • 90 g margarina
I još
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica gorkog kakaa
  • 1 žlica višnjevače
Priprema

Prije svega u mlijeko uspite lavandu i ostavite da tako odstoji dok pripremate biskvit. Tako će pustiti aromu. Znate da lavanda mora biti iz organskog uzgoja, takvu sam i pronašla u Splitu, na štandu malih, hrvatskih poduzetnika. To nije lavanda koja se koristi kao repelent, već za pripremu čaja. Sami, čisti cvjetići.

Biskvit

Za pripremu biskvita izmiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte i kakao pa mljeveni mak. U drugoj posudi smiksajte jaja i šećer pa dolijevajte mlijeko, jogurt i ulja i smanjite brzinu.

Pjenjačom umiješajte mješavinu s brašnom. Smjesa će biti dosta gusta, izlijte je u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte i pecite na 170°C, 30 minuta. Gotovi biskvit pustite da se potpuno ohladi i tada ga prerežite na dva jednaka dijela.

Krema

Procijedite 1 dl mlijeka, ostalo zakuhajte i neka krčka koju minutu. Procijedite (ja nisam, jer mi ne smetaju komadići),a u onaj decilitar mlijeka umiješajte puding i gustin. Šećer i vanilin šećer uspite u mlijeko i polako, na laganoj vatri ulijevajte smjesu s pudingom, miješajuću pjenjačom da ne nastanu grudice. Zgusnutu kremu maknite sa vatre.

Smiksajte odleđeno voće i dodajte u vruću kremu. Dodajte i džem i višnjevaču. Dobro izmiješajte i pustite oko 10 minuta da se prohladi. Tada na tanke listiće izrežite margarin i dodajte u kremu. Miksajte par minuta na laganoj brzini, da nestanu grudice ako ih ima i da se margarin rasporedi po toploj kremi.

Slaganje

Uzmite ravnu kartonsku podlogu (ili veliki tanjur) na kojem će torta stajati. Položite na nju jednu polovicu biskvita i vratite obruč oko njega.

Toplu kremu izlijte preko biskvita i poklopite drugim. Ako se krema potpuno ohladi bit će teško razmaziva. Poklopite drugom polovicom i malo pritisnite, da se biskviti sljube sa kremom. Gornju koru sam po vrhu malo natapkala mješavinom višnjevače i mlijeka, a vi procijenite hoćete li i vi, nije nužno.

Ostavite da se hladi u kalupu.

Smiksajte šlag u čvrsti snijeg, dodajte kakaoo i višnjevaču i još malo miksajte. Ukrasite šlagom tortu po želji. Ja sam je u gornjem sloju prekrila cvjetićima šlaga, puslicama i voćem.

Nakon jednog sata, kad se gusta krema ohladila bila je već spremna za prvi rez.

Napomena

Džem od ruže možete zamijeniti bilo kojim drugim, a intenzitet lavande možete umanjiti pa staviti samo 1 žlicu cvijetića ( ja sam 2 ) .

Cvjetnu notu sam razbila dodatkom višnjevače, da ipak ne prevlada „livada“.

Pečena je u kalupu 20 cm, kao i obično.

Fotografije: Ćakula o spizi

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.