Nova londonska priznanja za hrvatske čokolade

Ovogodišnja priznanja Academy of Chocolate zaslužile su Nadalina i Taman čokolade.

Ovogodišnji rezultati natjecanja Academy of Chocolate donijeli su nove razloge za zadovoljstvo hrvatskim proizvođačima čokolade. Naime, priznanja za kvalitetu čokoladnih proizvoda otišla su u ruke zagrebačkog poduzeća Malo i slatko d.o.o. koja radi Taman čokolade te splitske tvornice Nadalina, koja stoji iza istoimenih čokolada.

Taman mliječna čokolada 45 % Columbia s pečenim sjemenkama bundeve i soli izdana u limitiranoj seriji osvojila je srebro u kategoriji mliječne i ruby čokolade s dodacima/začinima, dok su cremino truffle od lješnjaka s cvijetom soli i hrskavim biskvitom osvojile nagradu istog sjaja u kategoriji punjene čokolade na bazi orašastih plodova.  

“I više smo nego sretni i ponosni jer već treću godinu za redom dobivamo priznanja u sve većoj i jačoj svjetskoj konkurenciji. Nagrade su nam važne jer se s vremenom pokazalo da nam je posebni izazov ipak i to što djelujemo unutar skučenih mogućnosti koje nam pruža vlastito tržište.

Posebno nam je drago zbog mliječne čokolade s pečenim sjemenkama bundeve i soli. Imali smo problem s interesom trgovaca s obzirom na to da je riječ o čokoladi kontroliranog porijekla čija je cijena bila nešto veća od ostalih čokolada iz naše ponude, ali i zbog neuobičajene kombinacije sastojaka u kojoj smo s čokoladom sparili jedan tradicionalni hrvatski sastojak, bučine sjemenke. No nagrada je potvrda da se radi o izvrsnom proizvodu čija kvaliteta opravdava nešto višu cijenu, tim više što je ta čokolada bila najviše ocijenjen proizvod u svojoj kategoriji.

S druge strane, vrlo smo ponosni i na uspjeh praline (trufflea) jer je tu ipak riječ o klasičnim kombinacijama okusa pa nagrada prvenstveno ističe kvalitetu sastojaka i tehnike izrade.” – rekao je Stiv Kahlina, vlasnik poduzeća Malo i slatko d.o.o., komentirajući najnoviji slatki uspjeh za naš portal.

Splitska tvornica čokolade Nadalina osvojila je brončanu medalju za svoju čokoladu Nadalina Cuba 68% u kategoriji tamne čokolade ispod 90 posto proizvedene od zrna do čokolade.

Inače, organizatori su ove godine primili više od 1.500 prijava iz 46 zemalja diljem svijeta, čime je ovogodišnje izdanje natjecanja postalo najuspješnije u povijesti. Nagrade su se dijelile u pet glavnih kategorija: čokoladne table, punjena čokolada, čokoladni naptici, čokoladni namazi i pakiranja, a o njima je odlučivalo više od 100 članova stručnog žirija, među kojima su neki od vodećih čokolatijera. Proizvodi su se ocjenjivali na panelima u periodu od 12 tjedana.

Fotografije: Malo i slatko d.o.o.

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.