Torta lješnjak-čokolada vol. 2

Da uvijek može bolje dokazuje naša Ana Prša koja je svoj recept za tortu od lješnjaka i čokolade, potaknuta „kritikama“ svoje kćeri, doradila pa danas s nama dijeli čistu fantaziju – popravnu tortu od lješnjaka i čokolade.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 100 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 45 g maslaca sobne temperature
  • 25 g masti
  • 30 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • pola praška za pecivo
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica kiselog vrhnja
Biskvit
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 40 g lješnjak brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 60 g toplog mlijeka
  • 60 g ulja
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
Beze kora
  • 2 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 50 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
  • 40 g lješnjak brašna
  • 1 žličica octa
  • prstohvat soli
Krema 1
  • 125 g mascarpone sira
  • 125 g slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade
Krema 2
  • 125 g mascarponea
  • 125 g slatkog vrhnja
  • 80 g tamne čokolade 54%
Ganache 1
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 140 g mliječne čokolade
Ganache 2
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 120 g tamne čokolade 54%
Priprema
Prhko tijesto

Za prhko tijesto promiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer u prahu. Dodajte tome maslac, mast, kiselo vrhnje i žutanjak te umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Pećnicu upalite na 175°C, tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u obliku kruga, promjera 20 cm. Izbodite ga vilicom i pecite oko 15 minuta. Kad je pečeno izvadite ga iz pećnice i maknite s pleha kako bi se ohladilo.

Biskvit

Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati mlijeko i ulje, prašak za pecivo i obje vrste brašna te dobro izmiješati. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.

Staviti u kalup promjera 20 cm, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peče se na 170°C 20 minuta. Kada je gotovo, izvaditi iz pećnice, skinuti kalup te staviti na rešetku da se ohladi. Prerezati na pola jer su potrebna dva biskvita.

Beze kore

Lješnjake stavite na tavicu i kratko ih tostirajte. Pustite da se malo prohlade pa ih oljuštite i nasjeckajte.

U posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte ocat te umiješajte lješnjak brašno i sjeckane lješnjake. Izliti u kalup promjera 20 cm na papir za pečenje.  Peći na 155°C 50 minuta.

Krema 1 i 2
(isti postupak s obje kreme, ali s različitim vrstama čokolade)

Istucite slatko vrhnje u šlag. Otopite čokoladu te je izmiksajte s mascarpone sirom. Zatim špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Ostavite si po dvije žlice kreme od obje kreme kako bi premazali tortu na kraju.

Ganache 1 i 2
(isti postupak s oba ganacha, ali s različitim vrstama čokolade)

Zakipiti vrhnje te preliti preko nasjeckane čokolade. Ostaviti par minuta pa izmiješati kako bi se sastojci povezali.

Slaganje

Tortu je potrebno slagati u kalupu.

Na dno stavimo prhko tijesto. Na to izlijemo ganache od tamne čokolade (još topli, ali ne vrući da ne bude tekući). Na to biskvit od lješnjaka, pa krema od mascarponea i mliječne čokolade, zatim beze kora s lješnjacima, krema od mascarponea i tamne čokolade, biskvit lješnjak i na kraju prelijete još topli ganache s mliječnom čokoladom. Najbolje je tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Ili barem na nekoliko sati. Kad se ohladi, odvojite kalup te tortu premažite ostatkom krema od mascaraponea i čokolade.

Ukrasite po želji.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.