Tiramisù

Danas smo pripremili jedan od klasika talijanskog slastičarstva – neodoljivi tiramisù.

Sastojci
  • 300 g piškota
  • 100 g šećera
  • 4 svježa jaja
  • 500 g mascarpone sira
  • skuhana kava (oko 3-4 dcl)
  • oko pola čašice ruma
Za posipanje
  • kakao u prahu
Priprema

Skuhajte kavu na način na koji je obično pripremate i ostavite da se malo ohladi (ne smije biti vrela).

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa pjenasto izmiksajte žumanjke i pola količine šećera. U dobivenu smjesu malo po malo dodajte mascarpone sir, stalno miješajući mikserom.

U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka te mu postepeno dodajte preostali šećer. Miješajte dok ne dobijete čvrstu, sjajnu teksturu bjelanjaka.

U smjesu  žumanjaka i mascarpone ručno miješajući postepeno dodajte čvrsti snijeg i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Pripremljenu, prohlađenu kavu stavite u posudu u koju ćete umakati piškote te joj dodajte pola čašice ruma.

Na dno kalupa ili posude u kojoj ćete raditi tiramisu stavite tanki sloj kreme, a zatim na nju složite prvi red piškota umočenih u kavu s rumom. Preko piškota namažite deblji sloj kreme pa ponovno stavite red piškota. Završite s kremom preko koje ćete obilno posuti gorki kakao u prahu.

Prije serviranja ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stisne (najbolje preko noći).

Napomena

Ukoliko želite da se više osjeti rum, možete kavi dodati i više od pola čašice ruma.

Pazite da ne pretjerate s držanjem piškota u kavi kako vam se ne bi počele raspadati.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.