Tart s tri čokolade i pistacijom

Prvi je petak u godini i to treba lijepo proslaviti – baš zato danas s vama dijelimo recept Ane Prše za tart koji sadrži ne jednu, ne dvije, nego čak tri vrste čokolade.

Sastojci
Tijesto
  • 210 g glatkog brašna
  • 50 g kakaa
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 20 g sjeckanih pistacija
Ganache od tamne čokolade
  • 100 g tamne čokolade 54%
  • 130 g slatkog vrhnja
Ganache od gold čokolade
  • 100 g gold čokolade (možete u istim omjerima koristiti mliječnu)
  • 100 g slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g slatkog vrhnja
Dekoracija
  • šaka nasjeckanih pistacija
Priprema
Tijesto

U zdjeli promiješajte  brašno, kakao i šećer u prahu. Ja sve troje prije prosijem kako ne bi bilo grudica. Dodam sol i sjeckane pistacije pa promiješam. Zatim dodam na kockice narezan maslac sobne temperature i žumanjke. Sve zajedno dobro zamijesim pa stavim tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata.

Kada se ohladi, razvaljajte ga tanko (otprilike 4-5 mm) i njime obložite kalupe.

Ja sam koristila metalne kalupe promjera 8 cm, ali sam dio napravila i u kalupima za muffine. Smjesa je dovoljna za otprilike 12 kalupa za muffine.

Staviti peći 15 minuta na 170°C.

Kada se tijesto ohladi, izvadite ga pažljivo iz kalupa.

Ganache

Čokoladu razlomite pa prelijte slatkim vrhnjem koje ste prethodno zakipjeli. Ostavite nekoliko minuta pa promiješajte kako bi se vrhnje i čokolada lijepo povezali.

Postupak ponovite i s preostale dvije vrste čokolade.

Slaganje

Tart puniti prvo s jednom vrstom čokoladnog ganacha pa ostaviti u hladnjaku da se ganache stegne otprilike 20 minuta. Zatim preliti preko drugu vrstu ganacha pa ponovno u hladnjak. I na kraju staviti treću vrstu ganacha.

Ja sam prvo stavila tamni, pa gold i na kraju bijeli ganache.

Od bijelog sam si ganacha malo ostavila sa strane kako bi ukrasila rubove i kako bi lakše „zalijepila“ pistacio. Ali njega možete i samo posipati po vrhu.

Kolač čuvati na hladnom, a prije konzumacije ostaviti kolač na sobnoj temperaturi 10-15 minuta kako bi čokolada malo otpustila i kolač bio još kremastiji.

Napomena

U slučaju korištenja kalupa za muffine, kalupe je potrebno dobro namastiti i pobrašniti kako bi kasnije mogli izvaditi tijesto iz kalupa.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.