Tart od bijele čokolade, limun bosiljka i kupina

Naša Ana Prša je na dar dobila četiri različite vrste bosiljka. Prvi koji je pomirisala bio je limun bosiljak, a već sami njegov miris bio je dovoljan da ona u glavi zamisli kolač. „Ovaj put se bosiljak odlično uklopio s bijelom čokoladom na prhkom tijestu sa želeom od kupina i laganom kremom od vanilije i mascarponea. Savršeni tart.“ – kaže nam Ana.

Sastojci
 Tijesto
  • 180 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
Ganache
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 10 listića limun bosiljka
  • 120 g bijele čokolade
Žele
  • 200 g kupina
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 g želatine u prahu
  • 2 i pol žlice vode
Krema
  • 1 žumanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto

Sve sastojke izmiješati i umijesiti u tijesto pa ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.

Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.

Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm

Peći u pećnici na 170°C na ventilatoru 15 minuta.

Ganache

U slatko vrhnje umiješati listiće limun bosiljka, staviti na vatru i pustiti da zakipi. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane 15 minuta. Za to vrijeme pripremiti bijelu čokoladu koju je potrebno nasjeckati. Slatko vrhnje sada treba procijediti ili jednostavno izvaditi listiće van. Vrhnje ponovno zagrijati do točke vrenja te izliti na bijelu čokoladu. Ostaviti tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila pa izmiješati žlicom kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu kremu izliti na pečeno tijesto. Staviti u hladnjak da se stegne.

Žele

Otopiti želatinu s vodom i ostaviti sa strane da nabubri. Za to vrijeme zakuhati kupine sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitniti ih štapnim mikserom te propasirati.

Želatinu zagrijati kako bi se otopila (paziti da ne zakipi), uliti u kupine te promiješati. Pustiti da se malo ohladi pa uliti na kolač preko ganacha.

Krema

Žutanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati kako ne bi bilo grudica te staviti kuhati dok ne zakipi. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu. Kremu kao zadnji sloj staviti preko želea od kupina kada se isti stegne. I tart je spreman za posluživanje.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.