Svadbena torta – simbol blagostanja i plodnosti

Svaka mladenka želi da njezin dan iz snova bude baš onakav kakvim ga je zamislila. Pored svih ostalih važnih detalja, na popisu je i svadbena torta, koja je kroz stoljeća doživjela brojne transformacije, a uz današnje tehnike ukrašavanja zaista može biti kao iz snova.

Svadbena je torta vrlo važan detalj na svadbenoj svečanosti. Njezina veličina i izgled ovise o broju uzvanika te o željama mladenaca. U prošlosti je predstavljala luksuz te je bila mjerilo društvenog statusa. Što je torta bila veća, to je društveni položaj bio viši. U današnje je vrijeme ona neizostavan detalj na svadbama, a razne tehnike i alati koji se koriste pri izradi i dekoriranju omogućuju da svadbena torta bude veličanstvena te da u potpunosti ispuni želje i očekivanja mladenaca. Šljokice, cvjetovi, jestive figure mladenaca, čipka, til, natpisi i mnogi drugi detalji pridonose njezinom ljepšem i svečanijem izgledu.

No, osim što mora lijepo izgledati, uz nju se vežu i određeni običaji. Jedan od njih, koji se zadržao do danas, je rezanje svadbene torte, koje prema vjerovanjima ima veliku ulogu u budućem bračnom životu mladenaca. Tradicija zajedničkog rezanja simbolizira sretan i skladan zajednički život te plodnost. Dijeljenje izrezanih komada torte uzvanicima predstavlja prvi zajednički posao koji mladenci obavljaju u svom braku. Budući da brak podrazumijeva dijeljenje, upravo ova tradicija obilježava ono što ih u budućnosti očekuje. Jedan od najstarijih svadbenih običaja seže u antički Rim gdje se na dan vjenčanja svadbeni kolač lomio iznad mladenkine glave kako bi vjenčanom paru donio sreću.

Najstarija slatka svadbena torta, poznatija kao kolač Banbury, pripremala se u XVII. stoljeću. Izradila bi se dva kolača, jedan za mladenku, koji je bio svjetliji i veći te jedan za mladoženju koji je bio tamniji i manji.  S vremenom je izrada torte, odnosno kolača za mladoženju iščezla te se nastavilo izrađivati samo tortu za mladenku, a onda je to preraslo u izradu glavne svadbene torte koja uveličava ovaj važan dan. Isto tako, jedan od važnih običaja je bio da torta bude bijele boje budući da ta boja simbolizira čistoću i nevinost, no s vremenom je, porastom tehnologije te tehnika ukrašavanja bijela boja postala prošlost pa se danas svadbene torte izrađuju u raznim bojama te predstavljaju pravu umjetnost.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.