Slatki pozdrav iz Trevisa: Tiramisù World Cup – mjesto gdje nastaje najbolji tiramisù

Dragi čitatelji,

Slatkopedija nas vodi na najljepša mjesta, na najukusnija natjecanja, na najslađa događanja. Ovaj put odvela nas je u Italiju

Talijani znaju kako prezentirati svoju kulturu, kako promovirati svoju hranu, kako sačuvati svoje slastice i kako uživati u najslađim zalogajima najpopularnijeg kolača na svijetu.

Da je tomu uistinu tako uvjerile smo se naša novinarka Mirjana Bošković Smrekar i ja provevši protekli vikend u predivnom talijanskom gradiću Trevisu, koji je barem na kratko postao slatko središte svijeta. Naime, tamo se od 1. do 3. studenog održala velika završnica Svjetskog kupa u izradi tiramisùa (Tiramisù World Cup). Nakon prethodne tri etape natjecanje, najbolji od najboljih i to ne samo iz Italije, nego i iz drugih zemalja poput Belgije, pa čak i Kine, okupili su se u Trevisu, u šatoru podignutom samo za ovu priliku, na čarobnoj Piazza dei Signori, kako bi pokazali po čemu je to baš njihov tiramisù najbolji.

Francesco Redi

Glavni organizator cijelog ovog događanja Francesco Redi zaslužan je za to što ovo natjecanje uopće postoji i što je ove godine doživjelo svoje treće izdanje. Naime, tijekom svojih brojnih inozemnih putovanja često je pričao o tiramisùu i često je slušao o tomu kako ga baš njegov sugovornik ili netko iz života njegovih sugovornika najbolje priprema pa je odlučio organizirati natjecanje na kojemu će svi amateri u izradi slastica imati priliku pokazati je li doista njihov tiramisù najbolji na svijetu.

U čarobnoj atmosferi malog talijanskog grada tri je dana baš sve bilo podređeno njegovom visočanstvu – tiramisùu.

Priprema tiramisùa

Koristeći isključivo talijanske proizvode visoke kvalitete, natjecatelji su svoje znanje i snalažljivost u pripremanju ovog poznatog kremastog kolača pokazali u dvije kategorije – izvornom receptu i kreativnom receptu. Prilikom izrade tiramisùa prema izvornom receptu, natjecatelji su morali koristiti osnovne sastojke za izradu tiramisùa: piškote, kavu, mascarpone, jaja, kakao i šećer, bez mogućnosti dodavanja dodatnih sastojaka, dok su u kreativnom receptu obavezni bili mascarpone, jaja, kava i kakao, a zamijeniti se moglo piškote i šećer, dodajući pritom maksimalno tri svoja sastojka.

Natjecatelji na Tiramisù World Cupa

Petak i subota bili su namijenjeni zadnjim dokazivanjima u izradi najboljeg izvornog i kreativnog recepta, dok je nedjelja bila rezervirana za polufinale i finale ovog slatkog natjecanja.

Pobjednički tiramisù po izvornom receptu

I dok su natjecatelji u kategoriji izvornog recepta morali pokazati da poznaju pravilne tehnike izrade tiramisùa, u kreativnoj su se kategoriji mogli opustiti i prepustiti mašti na volju.

Pobjednički tiramisù po kreativnom receptu

Bilo je tu svakakvih kombinacija – tiramisù s jestivim zlatom, tiramisù s paprom i kruškama, s raznim začinima i voćem, a pobjedu je odnijela Sara Arrigoni, koja je pripremila mojito tiramisù.

Pobjednici Tiramisù World Cupa

U izvornom receptu najbolji je bio jedini muškarac koji je stigao do finala – Fabio Peyla. Oba pobjednika ovog će mjeseca otputovati u Brazil kako bi sudjelovali na Tjednu talijanske kulture u svijetu.  

Žiri u finalu Tiramisù World Cupa

O pripremljenim tiramisùima u raznim segmentima natjecanja odlučivali su članovi žirija iz svih dijelova svijeta, dok su za samo finale u žiriju svoje mjesto pronašli najveći talijanski slastičarski autoriteti, bivši pobjednici ovog natjecanja te afirmirani talijanski gastronomski novinari.

Niti vrijeme koje nije bilo naklonjeno organizatorima ovog događanja nije uspjelo spriječiti brojnu publiku koja je htjela doći vidjeti i isprobati najbolji tiramisù na svijetu.

Oblici i kiša nisu potjerali publiku, ali ni nas koje smo na ovom natjecanju započele neke nove slatke priče i suradnje o kojima ćete i vi na vrijeme biti obaviješteni.  

Mirjana Bošković Smrekar, Matteo Negro i Kate Bošković

I na kraju, treba zahvaliti i onima zahvaljujući kojima smo uživali u jednom slatkom vikendu: grazie a Franceso Redi, grazie a Matteo Negro, grazie allo staff del Tiramisu World Cup e grazie a Treviso per averci ospitato – speriamo di rivederci l’anno prossimo.

Do sljedećeg slatkog javljanja, pozdravlja vas vaša

Kate

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.