Slatka Istra – najslađa manifestacija u Vižinadi

Manifestacija Slatka Istra održat će se 14. i 15. kolovoza 2018., a posjetitelji će moći kupiti izložene slastice u humanitarne svrhe, ali i naučiti kako izraditi pazinski cukerančić.

I ove će se godine, po dvadeset i drugi put, u Vižinadi, 14. i 15. kolovoza 2018., održati poznata manifestaciju Slatka Istra. Program započinje u 18 sati, na starogradskom trgu, uz Battistellinu šternu.

Više od stotinu sudionika na stol će staviti svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice, a stručni će žiri ocijeniti najkvalitetnije okuse te dodijeliti posebno priznanje najboljim sudionicima dvadeset i druge Slatke Istre.

Svi spomenuti kolači prodavat će se u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada. Posebni gosti manifestacije bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra te predstavnici LAG-a Središnja Istra s pazinskim cukerančićom.

Nezaobilazan dio ove manifestacije je i degustacija vina vinara s područja Vižinade, a poseban dodatak manifestaciji je i stručno predavanje Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, koje će se održati u 18,30 sati u novoobnovljenoj kući Maraston, vižinadskom centru za posjetitelje. Na istoj će lokaciji biti upriličena i
radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića, koju će održati vrijedne domaćice, višestruko nagrađivane na Slatkoj Istri. Posjetitelji će se tako moći upoznati sa sastojcima i načinom izrade cukerančića, a naposljetku ih i degustirati.

Uz sve navedeno održat će se i likovne radionice za djecu te će sve popratiti bogati glazbeni program.

Fotografije: Turistička zajednica Općine Vižinada

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.