Pazinski cukerančić postao dio nematerijalne kulturne baštine RH

Ministarstvo kulture uvrstilo je Umijeće pripreme tradicijske slastice Pazinski cukerančić na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Iako je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture već 20. veljače 2017. na svojoj sjednici ocijenilo da Umijeće pripreme tradicijske slastice Pazinski cukerančić ima svojstva nematerijalnog kulturnog dobra u skladu s definicijom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, trebalo je pričekati da Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra to potvrdi. Na sjednici održanoj 30. studenog prošle godine navedeno je Povjerenstvo potvrdilo doneseni zaključak, a jučer je iz Ministarstva kulture u našu redakciju stigla i službena potvrda o upisu Umijeća priprema tradicijske slastice Pazinski cukerančić na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.Iako u Istri postoji više varijacija ove slastice koje se razlikuju po obliku i sastojcima, za područje grada Pazina specifično je postojanje ustaljene prakse njihove izrade s obzirom na način pripreme, sastojke, izgled te sam kontekst pripreme.

Tradicija pripremanja pazinskog cukerančića na se ovom području održala prije svega zahvaljujući ženama koje su svoja znanja prenosila na kćeri, unuke ili snahe, a iz Ministarstva kažu kako se, na temelju usmenih izvora i literature, nedvojbeno može utvrditi da je ova tradicija na području grada Pazina prisutna najmanje tri generacije. Značaj ove slastice očituje se u kontekstu njihove priprema odnosno tradicijskim običajima vezanim za pripremu cukerančića, osobito onim svadbenim. Stanovnici Pazina smatraju cukerančić svojom lokalnom specifičnošću i faktorom identifikacije stoga iz Ministarstva poručuju da ga se može promatrati i kao autentičnu slasticu i kao element kulturnog identiteta grada Pazina. Zahvaljujući iseljavanju stanovnika Pazina u druge krajeve, praksa izrade se proširila, ali je njegovo identificiranje kao lokalne poslastice ostalo karakteristika ovog područja.

Posebnost pazinskog cukerančića jest da se u njegovoj pripremi koristi amonijak te da se ispečeni i ohlađeni cukerančić umače u bijelo vino malvaziju i kristal šećer.

Nositelj ovog kulturnog dobra je Lokalna akcijska grupa Središnja Istra.

Fotografija: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.