Savjeti za izradu slatkih delicija bez glutena

Mjesec svibanj je mjesec podizanja svijesti o oboljelima od celijakije, a upravo tim povodom slatke tajne za uspješnu pripremu slastica bez glutena s nama je podijelila autorica bloga Bezglutenska radost Adrijana Bručić.

Kada sam zbog zdravstvene situacije morala početi s bezglutenskom dijetom, najviše me brinula jedna stvar. Pa kako ću peći kolače? Jer jako volim slatko.

Danas se smijem tom strahu. Stoga sam odlučila podijeliti s vama male savjete za izradu slatkih delicija bez glutena.

Dizana tijesta

Volite fine buhtle s pekmezom ili čokoladom? Dizana bezglutenska tijesta su ponekad suha i uvijek im je potreban pomagač. Bezglutensko dizano tijesto u kombinaciji s tapiokom postaje lagano, a u kombinaciji s mliječnim proizvodima sočno.

Što je zapravo tapioka?

Tapioka brašno ili škrob dobiva se od gomolja kasave. Sama tapioka je bez okusa, mirisa i boje te je odlična za primjenu u bezglutenskoj prehrani. Osobno mislim da je jedinstvena jer u pravilnim omjerima čini tijesto lepršavo, ali ne treba s njome pretjerivati jer onda mijenja cijelu teksturu tijesta (napomena: oboljeli od celijakije trebaju isključivo koristiti tapioku certificiranu kao gluten free). Tapioka voli kada je se veže za mliječne proizvode pa je tako i često kombiniram u receptima.

Biskviti

Biskviti su zaista jednostavni tako da se ne morate bojati.

Recepte koje ste imali za neke fine torte i dalje možete raditi i uživati u sočnim tortama i kolačima.

Dobro je koristiti brašno prilagođeno za kolače. Biskviti onda imaju onaj fluffy izgled, pogotovo ako te mješavine sadrže u sebi tapioke.

Prhka tijesta

Prhka tijesta su malo zahtjevnija jer se ne mogu raditi iste zamjene. Prhko tijesto je dosta osjetljivo pa ako vam i ne uspije od prve, nije strašno jer svatko od nas je imao borbu s njime na početku.

Za one koji žele znati više

Treba napomenuti kako ni kod dizanih ni kod prhkih tijesta nema zamjena određenih glutenskih proizvoda bezglutenskim u jednakim količinama – ja sam to radila i nije dobro; moraš smostalno izmisliti svoje omjere. Dakle, potpuno nešto novo za prhko i dizano tijesto.

Kad je u pitanju prhko tijesto, mijenjaju se i omjeri, što naravno ovisi o receptu. Nikad ne bi trebali doslovno zamijeniti jer se prhko bezglutensko tijesto puno teže povezuje.

Dizano tijesto se nadopunjuje mnogim dodacima. Kao početnik sam radila zamjene što se pokazalo kao jako loše. Meni se osobno pokazala tapioka u kombinaciji s mliječnim proizvodima idealna za dizana. Tijesta su lepršava i sočna baš onako kako izgledaju glutenska. A zaista u slatkih verzijama vrhnje ili jogurt se niti osjete.

Za dizana se tijesta mogu koristiti i bezglutenska brašna za dizano tijesto jer se s njima mogu ljepše izraditi orehnjače ili buhtle.

Tapioka škrob može u kolačima zamijeniti gustin, ali gustin ne može zamijeniti tapioku u dizanim tijestima jer tapioka daje lepršavost tijestu. Rižin griz može zamijeniti klasični glutenski griz.

Možete kuhati kreme s biljnim mlijekom te u klasičnu slastičarsku kremu umiješati na primjer kokos maslac. Krema pripremljena na taj način je vrlo ukusna.

Za kolače te palačinke preporučuje se koristiti bezglutenske mješavine za kolače.

Za izradu kolača mogu se koristiti heljda i proso. Heljda i čokolada se jako vole pa ta kombinacija daje zaista prekrasan kolač.

Od prosa se mogu napraviti odlične palačinke, ali uz dodatak tapioke koja odlično povezuje (naravno, uz dodatak jaja).

Proso može biti isto tako odličan za izradu biskvita.

Brašno u kolačima možete zamijeniti brašnom od lješnjaka ili badema.

S obzirom na to da brašno od kokosa puno brže upija, prilikom upotrebe ovog brašna treba paziti na omjer tekućine i jaja.

Rafinirani šećer možete zamijeniti kokos šećerom, brezinim šećerom ili nekom drugom zamjenom.

Pazite na namirnice koje koristite za kolače zbog tragova glutena. Uvijek čitajte deklaracije te koristite pouzdane proizvođače.

Na kraju je važno napomenuti da svaki vaš kolač koji od sada napravite će biti nešto novo, ali vrlo ukusno. Zato se nemojte bojati i krenite u tu slatku avanturu bez glutena, vaš novi život.

Tekst i fotografije: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.