Rolada od čokolade i banane

Novi recept Ane Prše za roladu od čokolade i banane nastao je sasvim slučajno – krenula je raditi mačje oči po maminom receptu pa je promijenila biskvit, pa kremu… pa je uz nekoliko promjena nastao sasvim novi recept.

Sastojci
Biskvit
  • 7 žumanjaka
  • 130 g šećera
  • 50 g kakaa
  • 130 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 50 g mlijeka
  • 7 bjelanjaka
  • prstohvat soli
Krema
  • 5 jaja
  • 220 g šećera
  • 200 g čokolade 54% kakaa
  • 250 g maslaca
I još
  • 2-3 banane
  • sok od ½ limuna
Glazura
  • 100 g čokolade 54% kakaa
  • 75 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit

Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom pa dodati mlijeko. Kratko izmiksati pa dodati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Nastaviti miksati dok ne se dobije glatka ujednačena smjesa.

U drugoj posudi bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg.

Trećinu snijega dodati u prvu smjesu i dobro izmiješati pomoću slastičarske špatule.

Zatim dodati ostatak snijega i miješati preklapajući.

Smjesu zatim izliti u veliki lim za pečenje, preko papira za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 12-15 minuta.

Čistu kuhinjsku krpu namočiti, ocjediti i staviti na kuhinjsku radnu ploču. Gotov biskvit izvaditi iz lima za pečenje i skupa s papirom prebaciti na mokru krpu. Odmah zarolati i ostaviti tako dok se ne ohladi.

Krema

Na paru staviti kuhati jaja i šećer koje su prethodno kratko izmiksani. Dodati izlomljenu čokoladu. Kuhati uz neprestano miješanje sve dok ne dosegne temperaturu od 83°C. Maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Maslac dobro izmiksati te ga postepeno dodavati u ohlađenu kremu i miksati dok se ne sjedini.

Glazura

Na pari otopiti čokoladu sa slatkim vrhnjem.

Slaganje

Biskvit pažljivo odrolati i odvojiti s papira pa ga namaziti kremom (možete si ostaviti 2-3 žlice kreme za premazati kolač izvana, prije glazure).. Banane oguliti, narezati na kockice, pošpricati sokom od limuna da ne potamne pa ih staviti na kremu. Pažljivo zarolati pa ostaviti na pola sata u hladnjak da se stegne. Možete zamotati i u prozirnu ili alu foliju kako vam se ne bi rolada odmatala. Kada se stegne, premazati ostatkom kreme te preliti čokoladnom glazurom.

Kolač je odmah spreman za posluživanje.

Čuvati u hladnjaku, a prije posluživanja ostaviti na sobnoj temperuri 10-15 minuta kako bi čokoladna krema otpustila.

Fotografije: Ana Prša

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.