Povijest najpoznatije ledene slastice

Gotovo da ne postoji osoba na svijetu koja ne voli sladoled, a kako je on nastao te kako se razvijao kroz povijest donosimo u nastavku.

Sladoled je najstarija i najpopularnija slastica na svijetu, a priče o njegovu nastanku sežu u daleku prošlost.

Rimski car Neron, koji je bio veliki gurman, osmislio je način kako da se za ljetnih vrućina osvježi nečim sočnim i voćnim te je naredio svojim slugama da s planina donesu mnogo leda, koji su zatim miješali s  voćnim sokovima.  Takva mješavina danas se naziva sorbet. Stari su Rimljani miješali snijeg  s medom i usitnjenim voćem. Kineski je kralj Tang od Shanga pak osmislio svoju verziju sladoleda miješajući led i mlijeko.

Marko Polo bio je prvi Europljanin koji je kušao ledenu kremu, slasticu nalik današnjem sladoledu koja se služila na dvoru Kublaj-kana u Kini.

Sladoled su u Europu donijeli Arapi, koji su, za vrijeme vladavine na Siciliji, Talijane upoznali s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Jedan je talijanski kuhar servirao sladoled na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. , 1533. godine, nakon čega se talijanski sladoled počeo širiti svijetom.

U XVII. se stoljeću, točnije 1648., na banketu engleskog kralja Charlesa I., našla do tada nepoznata slastica, hladna kremu koja je nalikovala na svježe pali snijeg. Ta je slastica ostvarila velik uspjeh, a ljubomorni je Charles odlučio recept kuhara De Marca zadržati u tajnosti te ga je, prema pričama, podmitio kako bi se ta slastica služila samo na njegovu stolu. Kada je kralj Charles tragično preminuo, njegov je kuhar recept podijelio s običnim pukom. Na svjetskom sajmu u St. Louisu, 1904., predstavljen je kornet, a Italo Marchiony, sladoledar s Wall Streeta smatra se njegovim izumiteljem. Kada je ostao bez čašica za posluživanje, dosjetio se, da se od kolege sa susjednog štanda uzme nekoliko vafli, i savije ih u obliku stošca dok su još tople. Budući da su kupci bili oduševljeni ovim praktičnim rješenjem te da je potražnja porasla, izumio je stroj za izradu korneta.

Prvi aparat za izradu sladoleda izumila je Nancy Johnson, 1846., a svojim je izgledom dosta nalikovao današnjim aparatima dok je prvi zamrzivač za sladolede na tržište lansiran 1926. godine.

Danas je sladoled popularna slastica diljem svijeta, a najbolji se, prema rezultatima prošlogodišnjeg Gelato World Toura, pravi u Italiji, zemlji koja je vodeća po proizvodnji sladoleda u Europskoj Uniji.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.