U većini hrvatskih županija povećana potreba za slastičarima i pekarima

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u većini županija trebalo bi povećati upisne kvote za pekare i slastičare.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je, uz koordinaciju Središnjeg ureda, proveo analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te su izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

Iz njihove je analize vidljivo kako u većini hrvatskih županija postoji povećana potražnja za ugostiteljskim zanimanjima poput slastičara, pekara, kuhara i konobara. Ova zanimanja nisu tražena samo u Križevačko-koprivničkoj županiji, na području Donjeg Lapca, Požege i okolnih mjesta, Osječko-baranjske županije te Buzeta.

Potražnja za pekarima veća je nego za slastičarima, ali oba su zanimanja tražena na području Zagreba i Zagrebačke županije, grada Senja, Plitvičkih jezera i Udbine, Novalje, Brodsko-posavske županije, Šibensko-kninske županije, na području Splita i okolice, Pule i Vodnjana s okolicom te Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako navode iz HZZ-a, ova je analiza provedena „na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju“, dok je prognoza njihovog položaja u budućnosti napravljena na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja. U skladu s tim, HZZ je izradio preporuke za povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe, napominjući pritom kako se radi o preporukama s kvalitativnim karakterom.

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja možete pronaći ovdje.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.