Pita s dunjama i jabukama

Iako nas snažno grije sunce babljeg ljeta, ne možemo pobjeći od činjenice da se ipak nalazimo u jesenskom dijelu godine. A što više govori jesen od pite s dunjama i jabukama, kakvu nam je pripremila Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe?

Sastojci
Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica jednog limuna
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 – 2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
  • 4 dunje
  • 2 žlice šećera
  • voda po potrebi
  • 4 jabuke
  • cimet
Karamel
  • 150 g šećera
  • 0,5 dl vode
  • 1,2 dl mliječnog vrhnja za šlag
  • 20 g maslaca
  • prstohvat soli
I još
  • sladoled od vanilije
Priprema
Tijesto

Suhe sastojke i kockice maslaca mutiti u multipraktiku, dodati jaje i vrhnje. Umutiti da se dobije glatko tijesto. Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 60 minuta.

Nadjev

Dunje oguliti, narezati na kockice, posuti šećerom i pržiti uz dolijevanje vode oko 20 minuta (dok dunje ne budu polu kuhane). Dodati oguljene narezane jabuke i malo cimeta te umiješati. Ohladiti.

Karamel

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.

Slaganje

Tijesto tanko razviti i obložiti okrugli kalup promjera 26 cm. Ostatak tijesta oblikovati u kuglu i čuvati za mrežu. Složiti dunje i jabuke te preliti karamelom. Tijesto tanko razviti i rezati trake, načiniti mrežu preko nadjeva.

Pitu peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30 – 40 minuta. Malo ohladiti i servirati uz sladoled.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.